Arrangement
Er der ærter?
"Spis bælgfrugter!", siger de. Grønærter til frost er en produktion, der kræver nøje planlægning og en fabrik i nærheden af marken - men nu har vi ikke flere af den slags fabrikker i Danmark. Hvordan kan vi komme til at spise danske ærter igen?
Tilmeldingsfrist: 7. juni 2024 kl. 17.00
IDA Conference, København V
Tirsdag den 11. juni 2024
kl. 19.00 - 21.30
0,00 kr. - 500,00 kr.
Dansk
Kan ærter dyrkes og sælges i Danmark? Selvom de fleste kan finde ud af at dyrke grønne ærter i haven, er den industrielle produktion af frosne grønærter nu en saga blot, og gulærterne appellerer ikke til mange.
Dette udgør et paradoks i en tid, hvor vi opfordres til at spise flere bælgfrugter. Tidligere blev ærter dyrket i Danmark og tilpasset til de danske forhold, men ændrede spisevaner og mangel på stabil produktion har efterhånden udfaset
ærteproduktionen i landet.
Den danske produktion af frosne grønærter er for nylig blevet nedlagt, da det ikke var økonomisk rentabelt at renovere nedslidte fabrikker. Det har desværre ført til, at produktionen er flyttet til andre lande, og vi nu må undvære de danskproducerede grønne ærter i frysedisken.
Heldigvis findes der stadig en håndfuld ærteentusiaster, der gerne vil dyrke og sælge modne ærter. Modne ærter repræsenterer et helt andet produkt end de grønne ærter, som typisk spises direkte fra bælgen eller fra frost. Modne ærter kan tørres og anvendes som ingrediens i en bred vifte af retter, hvilket passer godt til både de klima- og ernæringsmæssige målsætninger om at få befolkningen til at spise flere bælgfrugter.
Så hvordan genstarter vi produktionen af både grønne og gule ærter, og hvordan ser fremtiden for ærten ud i Danmark?
Program:
19.00 -19:10 Indledning
v/ Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom., DHI A/S
19:10 – 19:45 Peas & Love-projektet: hvordan udnytter vi det store potentiale i gamle ærtesorter til produktion af modne ærter til konsum?
v/ Dorte Bodin Dresbøll, Institut for Plante- og Miljøvidenskab Københavns Universitet
19:45-20:20 Pure Dansk som virksomhed og ide. Hvordan får man danskerne til at spise flere ærter (og bælgfrugter)?
v/ Astrid Søgaard, medstifter og -ejer af Pure Dansk
20:20-20:45 Pause med forfriskninger
20:45 – 21:20 Hvad skete der med den danske grønærteproduktion, og hvordan ser fremtiden ud?
v/ Dorrit Andersen, Rootconsult
21:20 -21:30 Afrunding
Du kan ligeledes være med online via linket her: Er der ærter? | IDA
Hvis du bliver forhindret i at deltage, så husk at afmelde dig. Der er et no show gebyr på 200 kr., hvis du udebliver uden afbud.
Priser
Studiemedlem | 0 kr. |
Seniormedlem | 0 kr. |
Deltager, ikke medlem af IDA | 500 kr. |
Studerende, ikke medlem af IDA | 500 kr. |
Firmamedlem | 0 kr. |
Medlem af arrangør | 0 kr. |
Medlem | 0 kr. |
FN’s verdensmål er en del af IDAs værdier
IDA ønsker at synliggøre koblingen til FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed. Dette arrangement omhandler bl.a. disse verdensmål:
Praktiske Informationer
Hvor
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V
Hvornår
kl. 19.00 - 21.30