Webinar

Vegansk yoghurt alternativer lavet på mælkesyrebakterier fra planter

Forskere på DTU har identificeret danske mælkesyrebakterier fra planter, som gør det muligt at lave et 100% vegansk alternativ til yoghurt med bare tre ingredienser. Hør seniorforsker Claus Heiner Bang-Berthelsen fortælle om projektet.

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Tirsdag d. 26. januar 2021

Kl. 16:00 - 17:00

Gratis

Gammeldags yoghurt bliver lavet med komælk og en starterkultur af forskellige mælkesyrebakterier. Ved en passende temperatur nedbryder starterkulturen sukkeret i mælken, hvorved den bliver fermenteret og ender som det tykke, syrnede produkt, vi kender som yoghurt.

En stigende global efterspørgsel efter vegetabilske alternativer til traditionelle mælkeprodukter har fået DTU Fødevareinstituttets forskere til at ville skabe et plantebaseret alternativ til yoghurt med så få ingredienser som muligt.

Der findes allerede kommercielle, plantebaserede yoghurt alternativer på markedet, som bliver lavet med eksisterende starterkulturer, der er udviklet til brug i mælkeprodukter. For at bakterierne fra starterkulturen kan vokse tilstrækkeligt til at syrne det plantebaserede produkt og danne behagelige aromaer, har de dog brug for tilsat sukker.

Ud over det tilsatte sukker benytter producenterne andre ingredienser for at give produktet den ønskede konsistens og smag, hvilket alt i alt gør ingredienslisten længere.

DTU Fødevareinstituttets forskerne har arbejdet ud fra den hypotese, at et vegetabilsk produkt som f.eks. sojadrik vil kunne fermenteres mest effektivt ved at bruge bakterier indsamlet fra planteriget, fordi de er optimeret til at nedbryde sukkeret i plantemateriale.

Forskere og studerende har været på jagt i marker og skove i store dele af Danmark for at indsamle prøver af forskelligt plantemateriale. Prøverne har de taget ind i laboratoriet for at lede efter mælkesyrebakterier med de egenskaber, som gør bakterierne egnet som starterkultur i et plantebaseret produkt.

Gennem den forskningsbaserede undervisning er det lykkedes DTU Fødevareinstituttets forskere at isolere bakteriestammer, som kan syrne en sojadrik og skabe en konsistens, der minder om en traditionel yoghurt.

Forskerne er lykkedes med at inkorporere sidestrømmen mask fra produktionen af øl i produktet. Denne tredje ingrediens gør slutproduktet mere bæredygtigt, ligesom masken øger fiberindholdet.

Afhængig af, hvor meget der bliver brugt i produktionen, kan masken også give slutproduktet en anderledes aroma, som kan være med til at maskere uønskede bismage fra sojaen.

Det veganske alternativ til yoghurt er lavet med bare tre ingredienser: Sojadrik, mask og en plantebaseret starterkultur.

Arbejdet med at udvikle produktet er gennemført med en bevilling fra EU’s innovationsfond Climate-KIC og i samarbejde med virksomhederne Carlsberg, Naturli’ og Novozymes.

Forskerne arbejder videre på at optimere produktets konsistens og smag med forventningen om, at en kommerciel samarbejdspartner vil kunne bringe det på markedet.

Deltag i webinaret og hør seniorforsker Claus Heiner Bang-Berthelsen fortælle om projektet.


Tilmeldingsprocedure:
Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Arrangør: IDA Food Network.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Hvor

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Tirsdag d. 26. januar 2021

Kl. 16:00 - 17:00


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 26. januar 2021

Kl. 12:00


Antal pladser

1000


Ledige pladser

874

Arrangementsnr.

338561


Arrangør

IDA Food Network


Medarrangører

Kurser for studerende