26.09.2023
4 min læsetid

Væsentlighedsanalysen i CSRD: Er klima væsentligt for dig?

Selvom klima ofte er centralt i bæredygtighedsdiskussioner, er det ikke obligatorisk at rapportere på din virksomheds klimapåvirkninger. Men hvordan vurderer du, om klima er væsentligt for din virksomhed, og hvilke overvejelser bør du gøre dig?

IDA Learning

af IDA Learning

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er et EU-direktiv, der allerede fra regnskabsåret 2024 fastsætter øgede krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering. En central del af CSRD er væsentlighedsanalysen som er obligatorisk, og som bestemmer, hvilke bæredygtighedsrelaterede emner, der er mest relevante for din virksomhed at rapportere om.

Hvad er væsentlighedsanalysen?

Væsentlighedsanalysen er en proces, hvorigennem virksomheder kan identificere og prioritere de bæredygtighedsrelaterede emner, der har størst betydning for interessenter og for forretningen.

Med andre ord handler øvelsen altså om, at man som virksomhed kortlægger sin positive og negative påvirkning på verden omkring virksomheden (indefra-ud), samt identificerer hvilke muligheder og risici, der kan påvirke forretningen (udefra-ind). Derfor kaldes det også en dobbeltrettet væsentlighedsanalyse.

Analysen skal være med til at sikre, at virksomhederne fokuserer deres rapportering på de mest relevante områder set fra både en stakeholder-linse og fra et forretningsmæssigt perspektiv.

Klima kan være uvæsentligt – og så alligevel ikke:

Ifølge CSRD er klimaforhold, herunder klimahandlingsplaner, reduktionsmålsætninger og energiforbrug ikke obligatorisk at rapportere om. Det afhænger af virksomhedens væsentlighedsanalyse, hvorvidt området skal afdækkes i rapporteringen.

Det er dog værd at bemærke, at en stor del af motivationen bag CSRD fra EU’s side er at skabe transparens og sammenlignelighed i markedet, som kan understøtte udviklingen mod mere bæredygtig omstilling.

Derfor er der særlige krav under CSRD til, hvordan man skal forholde sig som virksomhed, hvis klima ikke vurderes som et væsentligt emne. Her skal virksomheden nemlig give en detaljeret forklaring på konklusionerne af sin væsentlighedsanalyse, inkl. en fremadskuende analyse af forhold, der kan få virksomheden til at konkludere, at klimaændringer er væsentlige i fremtiden.

Hvornår kan klima betragtes som ikke-væsentligt?

Selvom klima betragtes som en central faktor i mange virksomheders arbejde med bæredygtighed, kan der være eksempler på, at klima måske ikke er den mest presserende bekymring for en virksomhed nu og her. Nogle eksempler kunne være:

  • En virksomhed, der i sin daglige drift har et højt vandforbrug og samtidig opererer i et område, der er stærkt berørt af vandmangel, kan gennem sin væsentlighedsanalyse konkludere, at vandforvaltning og -bevaring er langt højere på agendaen for interessenter og for forretningen end virksomhedens CO2-aftryk.

  • For en virksomhed, der sælger digitale services og software som sin kerneforretning, kan dataintegritet og brugernes privatliv være et vigtigere område at rapportere på end virksomhedens direkte og indirekte klimapåvirkning.

  • En lille lokal virksomhed med begrænset operationel rækkevidde kan identificere lokale samfundsemner, jobskabelse og medarbejdertrivsel som mere relevante end virksomhedens klimapåvirkning

  • En stor bank kan med udgangspunkt i aktuelle samfundsemner samt kunder og andre interessenters forventninger konkludere, at anti-korruption, etisk forretningsadfærd og transparens i værdikæden er mere væsentligt end klimaforhold.

Vigtige overvejelser:

Hvis du vurderer, at klima ikke er væsentligt for din virksomhed, kan det være værd at have disse overvejelser med i baghovedet:

  1. Forbered dig på skiftende forventninger: Selv hvis en virksomhed i øjeblikket finder, at klima ikke er væsentligt, kan dette hurtigt ændre sig. Skiftende markedsforhold, kundeforventninger, eller nye lovgivningsmæssige krav kan ændre dette billede.
  2. Feedback fra interessenter er afgørende: Eksterne interessenter som kunder eller interne interessenter som medarbejdere kan have en anden opfattelse af, hvad der er væsentligt for virksomheden, end ledelsen eventuelt har. Inddrag de vigtige interessenter i processen og adressér deres bekymringer og forventninger. Det kan give virksomheden et mere nuanceret billede af bæredygtighed og sikre, at væsentlige områder ikke overses i rapporteringen.
  3. Forstå risikoen: Beslutningen om ikke at rapportere om klima kan medføre risici, som negativ mediedækning, tab af kunder eller manglende investeringsvillighed fra investorer eller banken.
  4. Prioritér transparens: Hvis det konkluderes, at klima ikke er væsentligt for virksomheden, er det vigtigt at kommunikere beslutningen og argumenterne tydeligt til interessenter. Dette kan afhjælpe misforståelser og sikre, at beslutningen forstås i den rette kontekst.

Derudover er det vigtigt at bemærke, at selv i situationer, hvor klima ikke betragtes som den mest væsentlige bekymring, kan det stadig have en indirekte indvirkning på virksomheden eller på virksomhedens interessenter. For eksempel kan klimaforandringer påvirke forsyningskæder eller sociale forhold globalt, hvilket igen kan have økonomiske og operationelle konsekvenser for virksomheden.

Og så er det selvfølgelig også værd at have in mente, at den obligatoriske væsentlighedsanalyse skal udføres med inddragelse af både interne og eksterne interessenter i en verden, hvor klimaforandringer fylder stadigt mere for forbrugere, politikere, forskere og hele nationer. Derfor kan man som virksomhed nok godt forvente, at klima som emne vil være væsentligt – også for virksomheden - og dermed rapporteringspligtigt under CSRD.

Kurser: ESG, klima og bæredygtighed

Vil du lykkes med bæredygtighed, klimahandlinger og grøn omstilling?

Se fx vores kurser CSRD: ESG-regulering & rapportering, Klimadata og klimaregnskaber i praksis eller uddannelsen Sustainability Management i praksis.

Se alle klimakurser