11.11.2021
2 min læsetid

Flere kvinder i byrådene, tak!

Jeg siger ikke, at du skal stemme på en kvinde – men jeg beder dig forholde dig til ligestilling, når du sætter dit kryds.

Christina Cohr, formand for IDA Sjælland

af Christina Cohr, formand for IDA Sjælland

Gadebilledet med de mange valgplakater vidner om, at vi snart går til stemmeurnerne for at sætte vores kryds ved den kandidat, vi synes repræsenterer os bedst. Men gadebilledet er domineret af særligt ét køn – nemlig mændene. De kvindelige kommunalvalgskandidater tegner sig for blot 34 procent af de opstillede ifølge tal fra KMD.

Ofte bryster vi os i Danmark af, at vi er et af de mest ligestillede lande i verden. Men realiteten er en lidt anden, når man ser på tallene. De senere års ligestillingsdebat har desværre ikke gjort en signifikant forskel på kønsfordelingen i kommunalbestyrelserne. Og sandheden er, at Danmark scorer lavt i internationale ligestillingsmålinger. En af årsagerne er, at fraværet af kvinder, de steder hvor beslutningerne tages.

Hvis vi kigger på historien, så har kvinder lige så gode chancer for at blive valgt ind i kommunalbestyrelserne som de mænd, der stiller op. Men den store forskel er så, at kun her tredje kandidat er en kvinde. Kun hver syvende borgmester er kvinde. Det betyder, at der igen i år kommer til at være dobbelt så mange mænd som kvinder, der er med til at træffe vigtige beslutninger ude i landets kommuner.

Lokale dagsordener

For når nu kommuner og regioner er store kvindearbejdspladser, hvor andelen af kvindelige ansatte i kommuner tegner sig for 77 procent, mens regionernes kvindeandel er 78 procent, er det så ikke også rimeligt, at der er flere kvinder, der sidder med om bordet og tager beslutningerne for kommunernes og regionernes politik?

Det er jo de kommunale byråd, der er med til at forme de lokale dagsordener, om det så gælder lokal erhvervsudvikling, vilkår på de kommunale institutioner, men også beslutninger om grønne indkøb og reduktion af klimaaftryk på bygningerne. Jeg tror på, at en mere mangfoldig sammensætning af byrådene vil være til gavn for de vigtige beslutninger, de lokale demokratier skal træffe. Derfor støtter vi i IDA også op om Kvinderådets kampagne ’tag stilling til ligestilling’.

Roger Buch, der er kommunalforsker ved DMJX peger på, at vi skal helt frem til 2089, når der vil være en ligelig fordeling af kvinder og mænd i byrådene. Det er, hvis udviklingen fortsætter i samme snegletempo, som det har gjort siden 1989, hvor 26,4 procent af de opstillede var kvinder mod 32,9 procent i 2017.

Jeg stiller ikke selv op til kommunalvalget, men jeg vil som aktiv i landets største akademiske fagforening, der har ligestilling højt på dagsordenen, klart appellere til, at du som vælger tager stilling til ligestilling, når du sætter dit kryds den 16. november.

Debatindlægget blev bragt i Sjællandske Medier 11. november 2021

Jeg tror på, at en mere mangfoldig sammensætning af byrådene vil være til gavn for de vigtige beslutninger, de lokale demokratier skal træffe.

Christina Cohr,
Formand for IDA Sjælland