12.11.2021
2 min læsetid

Kommunal digitalisering bør bidrage til klimakampen

Alt tegner til, at kommunalvalget bliver et klimavalg, ligesom det seneste folketingsvalg blev det.

Heidi Gade Andersen, formand for IDA Vestjylland

af Heidi Gade Andersen, formand for IDA Vestjylland

Kommunerne har faktisk mulighed for at udvikle it-systemer, der fremmer den cirkulære økonomi. Foto: Arkiv

Klimadagsordenen er rykket op og blevet et vigtigt parameter for, hvor folk sætter deres kryds. Og hvis Danmark skal nå klimamålet og reducere påvirkningen af natur og miljø, skal kommunerne være en del af arbejdet.

Mange vestjyske kommuner er allerede godt i gang med den helt store omstilling. Holstebro Kommune har eksempelvis tiltrådt EU's Borgmesterpagt og Klimakommuneaftalen, der fastsætter mål for kommunen indenfor energiområdet, og kommunen arbejder samtidigt med strategisk klima- og energiplanlægning.

At klimadagsordenen er et "hot topic", kan også tydeligt ses her til kommunalvalget, hvor mange af de opstillede til kommunalvalget netop også har lugtet lunten og har klimaet som en af deres vigtigste mærkesager. Klimadebatten ude i kommunerne går ofte på affaldssortering, ladestandere til elbiler og grønne indkøb.

Men der er også en mere usynlig klimadagsorden, der trænger sig på: nemlig digitalisering. Digitalisering er godt, så længe der digitaliseres klogt og ordentligt. Med klogt og ordentligt mener jeg, at der selvfølgelig skal tages hensyn til energiforbruget og dermed klimaet, når de store kommunale strategier for fremtidens digitalisering skal lægges.

Kommunerne har faktisk mulighed for at udvikle it-systemer, der fremmer den cirkulære økonomi. Disse kan understøtte, at kommunerne kan indsamle, genbruge og genanvende kommunalt it-værktøj, men få har sat det i system.

I IDA har vi både digitalisering og klima højt på dagsordenen, og derfor har vi også en række forslag til, hvordan kommunerne kan komme i gang - eller tage skridtet videre - med den grønne omstilling:

For det første viser det sig, at en kombination af it og genbrug skaber grønne tal på den kommunale bundlinje. Det giver sig selv, at jo mere, man genanvender og reparerer, jo færre penge fra kommunens budget bruger man på nyindkøb.

Køber kommunen genbrugte bærbare computere med en ISO8887:211-certificering, bliver der brugt 85 procent mindre energi på at fremstille den. Det svarer til en besparelse på 380 kilo CO2. Dertil kommer 190.000 liter vand samt bevarelse af kritiske mineraler. Computerne er også op til 40 procent billigere end en ny.

Desuden burde kommunen udarbejde en selvstændig strategi for bæredygtige indkøb, da det er en af de vigtigste forudsætninger for omstilling til bæredygtig it i kommunen. Man kan også stille krav til de lokale datacentre, at de skal blive en del af energi-infrastrukturen i kommunen og bidrage med overskud af varme. Der er også CO2 at spare på at digitalisere kommunens bygninger, for der kan komme styr på energiforbruget i de offentlige bygninger ved at få lys, varme og vandforbrug under kontrol med digitale hjælpemidler.

Alt i alt er der en række grønne håndtag, som også Holstebro Kommune kan vælge at trække i for at sikre grøn digitalisering. Det handler bare om at stemme på de kandidater, der - uanset partifarve - vil gøre ord til handling, når det kommer til digitalisering i klimaets tegn.

Debatindlægget blev bragt i Holstebro og Struer Dagblad 12. november 2021.

Kommunerne har faktisk mulighed for at udvikle it-systemer, der fremmer den cirkulære økonomi. Disse kan understøtte, at kommunerne kan indsamle, genbruge og genanvende kommunalt it-værktøj, men få har sat det i system.

Heidi Gade Andersen,
Formand for IDA Vestjylland

Læs mere

Viden

Se plan for 70 pct. reduktion på transport og energi

IDA har i tæt samarbejde med Aalborg Universitet lavet Danmarks første samlede plan for, hvordan transport- og energiområdet når regeringens mål om at reducere klimagasudledninger med 70 procent i 2030.

Læs mere