10.12.2020
2 min læsetid

Hun åbner pigernes øjne for teknologiens verden

Svagstrømsingeniør og grundlægger af foreningen High5girls, Marianne Andersen, modtager Ingeniørforeningen, IDAs Agnes & Betzy-pris i 2020.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Svagstrømsingeniør Marianne Andersen brænder for, at få piger og unge kvinder til at se muligheder og drømme i teknologi og STEM-fagene. Derfor modtog hun IDAs Agnes & Betzy-pris 2020. (Foto: Simon Bang)

Det er en fælles ambition, at flere kvinder vælger de teknologiske og naturvidenskabelige uddannelser i højere grad end i dag. En af vejene til at nå det mål, er at få tændt gnisten og begejstringen for teknologi, it og naturvidenskab hos pigerne allerede i folkeskolen og holde gejsten oppe til de skal vælge uddannelsesretning. For som samfund har vi brug for, at alle talenter kommer i spil, når fremtidens teknologier skal udvikles, og samtidig har dansk erhvervsliv brug for al det tekniske og naturvidenskabelige talent, vi har herhjemme, kommer i spil til at løse fremtidens udfordringer.

Den opgave har årets vinder af Agnes & Betzy-prisen taget på sig. Marianne Andersen har stiftet foreningen High5girls, som bl.a. faciliterer hackatons og workshops for piger i alderen 13 til 19 år med det formål at få dem til at interessere sig for mulighederne i STEM-fagene. Pigerne trænes i at tænke som entreprenører, at undersøge behov, være nysgerrige og opdage nye løsninger, mens de samarbejder samt at springe ud på dybt vand og træne kunsten i at pitche deres ideer. Undervejs i forløbene bliver pigerne introduceret for nye teknologier, fx virtual reality, droner og robotter.

Marianne Andersen har en baggrund som ingeniør i svagstrøm og en lang karriere som leder i en række højteknologiske virksomheder bag sig. Og fra egen erfaring ved hun, hvordan det er at være den eneste pige ud af 100 ingeniørstuderende, da hun læste til ingeniør.

Eller som hun sagde i et interview med Frederiksborg Amts Avis sidste år:

”Som samfund har vi brug for, at flere piger vælger STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Det øger diversiteten, fordi kvinder generelt tænker anderledes end mænd. Der skal også en anden motivation til for, at kvinder vælger STEM-fagene. Piger vil gerne hjælpe andre mennesker, hvor drengene mere tænker i bits i et computerprogram, og derfor skal vi finde den motivation, der ligger i, at hvis man udvikler en scanner, der kan finde kræft tidligere, kan det redde liv.”

Gennem High5girls har Marianne Andersen indtil videre fået 36 kvindelige erhvervsledere og topforskere til at være rollemodeller og mentorer for unge kvinder, der ønsker at gøre STEM til deres karrierevalg og levevej. I indstillingen til prisen nævnes det også, at Marianne Andersens egne erfaringer fra at være ene kvinde i en mandsdomineret verden og hendes ukuelige arbejde for åbne flere pigers øjne for mulighederne inden for teknologi og naturvidenskab er ”second to none”.

”I virkeligheden handler det ikke om piger og drenge eller kvinder og mænd – det handler om forskellige personlighedstyper. Der er bare visse træk, der dominerer hos henholdsvis piger og kvinder og drenge og mænd. Vi har i High5Girls valgt at fokusere på pigerne, fordi de er underrepræsenteret indenfor STEM-fagene”, siger Marianne Andersen.

Marianne Andersen og High5girls mission lever i høj grad op til de kriterier, der ligger til grund for at modtage IDAs Agnes & Betzy-pris.

Om Agnes og Betzy-prisen

Agnes og Betzy-prisen består af et rejselegat på 25.000 kr.

IDA uddeler Agnes & Betzy-prisen årligt. Prisen skal gå til en person, der er med til at fremme ligestillingen, synliggøre kvinder inden for ingeniørfaget eller til en kvinde, der har gjort noget bemærkelsesværdigt i eller for ingeniørfaget.

Prisen blev stiftet i 1997 i anledning af 100-året for Agnes Nielsen og Betzy Meyer, der var de første kvindelige ingeniører i Danmark.

Læs om Agnes Nielsen og Betzy Meyer

Tidligere modtagere af Agnes og Betzy-prisen