Økonomi, lån og sparring til opstart af egen virksomhed

At vælge den rigtige form for finansiering kan være afgørende for succesen af din virksomhed. Få et overblik over de mange finansieringsformer til start af egen virksomhed her.

Hvad enten du har en helt nystartet virksomhed, et nyt produkt eller en virksomhed med et vækstpotentiale, som kræver større midler at få udviklet, så er der flere veje til finansiering end omkring den lokale bank. Fx business angels, venture fonde, accelerator programmer, lån via Vækstfonden, forskellige offentlige iværksætterstøtteordninger samt crowdfunding.

 

Business angels og venture fondeLink kopieret

Et godt sted at få iværksætterstøtte er via investorer. En god investor kommer ikke kun med økonomisk iværksætterstøtte, men kan også rådgive og sparre i opstarten af din virksomhed. En business angel er en investor, der specialiserer sig i at støtte nye startups og iværksættere.

Netværket Danish Business Angels er interesserede i at finansiere og give iværksættersætterstøtte til opstartsvirksomheder (også høj-teknologiske), ejerskifte herunder generationsskifte samt at gå ind i “turn-around” situationer.

Udover at finansiere virksomheden, vil investorerne typisk engagere sig aktivt i ledelsen på bestyrelsesniveau og i særlige tilfælde i direktionen. I dag har netværket over 150 aktive investorer og støttevirksomheder.

Business angels er ofte tilknyttet en venture fond, der netop lever af at skyde penge i virksomheder og yde iværksætterstøtte på et meget tidligt stadie af deres udvikling.

 

Accelerator-programmerLink kopieret

Som iværksætter eller startup kan du muligvis også få gavn af iværksætterstøtte ved at være med i et såkaldt accelerator-program. Flere forskellige aktører i Danmark udbyder accelerator-programmer, hvor du som iværksætter eller startup kommer gennem en række mentorordninger, undervisningssessioner og sparringsprocesser.

Et accelerator-program kulminerer typisk i en pitch-runde, hvor du som iværksætter eller startup kan få lov til at pitche din virksomhedside til forskellige investorer.

Accelerator-programmer kan være private initiativer eller offentligt finansierede og fokuserer på en bred vifte af industrier.

 

Lån til opstart via VækstfondenLink kopieret

Hvis du søger lån til opstart af din virksomhed kan Vækstfonden muligvis være stedet at gå til. Vækstfonden er statens finansieringsfond.

De er en uafhængig fond med en selvstændig lov og bestyrelse. Vækstfonden investerer med egenkapital i partnerskab med private investorer og finansierer med lån og kautioner i samarbejde med danske finansieringsinstitutter. Målgruppen er både små og mellemstore virksomheder.

Læs mere om, hvad Vækstfonden tilbyder.

 

IværksætterstøtteLink kopieret

Den offentlige iværksætterstøtte i Danmark tilbydes af en række erhvervsservice-centre rundt om i landet.

Din lokale kommune kan hjælpe dig, så du kan få iværksætterstøtte i dit lokalområde. Og du kan ofte komme på iværksætterkurser og få personlig vejledning fra en kompetent iværksætterkonsulent. Iværksætterstøtte er organiseret meget forskelligt fra kommune til kommune, men du kan gå til Startvaekst.dk og finde ud af, hvordan din kommune håndterer iværksætterstøtte.

Derudover er der oprettet regionale væksthuse i hele Danmark. Her kan du få uvildig sparring om banklån, venturekapital og fondsmidler. Væksthusene samarbejder med blandt andre med Eksportrådet og Eksport Kredit Fonden.

Væksthusene tilbyder også sparring og inspiration til:

  • Salg og markedsføring
  • Øget internationalisering
  • Lean drift af virksomhed
  • Og meget andet
 

CrowdfundingLink kopieret

Crowdfunding er et relativt nyt begreb i Danmark, men mange iværksættere og startups har allerede fået succes i opstarten via crowdfunding. Der findes fire overordnede koncepter indenfor crowdfunding:

  • Donations crowfunding - hvor folk donerer midler til et projekt uden modydelse.
  • Reward crowdfunding - hvor de, der donerer midler, modtager en belønning. Det kan fx være det produkt, de har været med til at støtte.
  • Aktie-crowdfunding - (også kaldet equity-crowdfunding, eller investerings-crowdfunding) lægger sig lidt op af sidstnævnte. I stedet for at modtage et produkt som belønning, opnår man i stedet en ejerandel i den virksomhed, man støtter.
  • Låne-crowdfunding - (også kaldet crowdlending) hvor folk låner penge direkte til virksomheder og projekter udenom bankerne.


Der er ikke lavet særlige skatteregler for crowdfunding. Det er derfor de almindelige skatteregler, der gælder. Hvad det betyder for din skat, afhænger af hvilken type crowdfunding, du bruger.

Læs mere hos SKAT.

IDAs samarbejde med Lån & Spar

IDA har desuden et samarbejde med Lån & Spar Bank, kaldet LSB Business, som er målrettet dig, der er selvstændig eller skal i gang med at starte din egen virksomhed.

Læs mere om LSB Business.