Guide: Må du starte virksomhed i en opsigelsesperiode?

Du stopper som lønmodtager i en virksomhed, og i din opsigelsesperiode begynder du at tænke over, hvad du nu skal kaste dig ud i. Måske er det nu, at drømmen om at starte selvstændig virksomhed skal afprøves?

Der er forhold, du skal være opmærksom på i forhold til din snart tidligere arbejdsgiver, for der er nemlig noget, der hedder loyalitetspligt.

Loyalitetspligt betyder, at du som snart tidligere medarbejder, der stadig er i opsigelsesperioden, og får løn af en arbejdsgiver, ikke må skade din snart tidligere arbejdsgiver.

Derfor kan du f.eks. ikke bare gå ud og starte en konkurrerende virksomhed op i din opsigelsesperiode, og i din nye virksomhed må du heller ikke benytte erhvervshemmeligheder fra din tidligere virksomhed - det sidste følger af markedsføringsloven.

Overtrædelse af loyalitetspligten

Din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig, hvis du overtræder loyalitetspligten. Det vil sige, at du kan blive bortvist fra din arbejdsplads og ikke få løn i den sidste del af din opsigelsesperiode.

Din arbejdsgiver har også ret til at kræve erstatning fra dig for eventuelle tab, som du i din konkurrerende virksomhed har medført.

Hvis du "bare" starter op som selvstændig i opsigelsesperioden, uden at der er tale om konkurrerende virksomhed, er loyalitetspligten ikke et problem, men der kan stadig være begrænsninger eller konsekvenser for f.eks. din løn i opsigelsesperioden, begrænsninger i din kontrakt osv.

Loyalitetspligten sætter altså nogle begrænsninger for, hvad du må gøre for at opstarte din nye, konkurrerende virksomhed så længe, du stadig får løn fra din tidligere arbejdsgiver i forhold til konkurrerende handlinger, der potentielt kan skade din snart tidligere arbejdsgiver.

Du må f.eks. ikke markedsføre din konkurrerende virksomhed, begynde at sælge produkter eller ydelser, have en publiceret hjemmeside eller påvirke din arbejdsgivers ansatte.

Du må til gengæld godt lave de indledende øvelser, der ikke kompromitterer din arbejdsgiver.

Hvis den virksomhed, du ønsker at starte op, ikke er konkurrerende, kan der være mulighed for at starte op i opsigelsesperioden, mens du f.eks. er fritstillet.

Hvis du overvejer at starte op i en opsigelsesperiode er det en god idé at kontakte IDA for at få rådgivning om f.eks. eventuelle konsekvenser for din løn i opsigelsesperioden, hvis du starter som selvstændig, samt konsekvenser i øvrigt.

Det er ikke helt sort og hvidt, hvad du må i forhold til brug af sociale medier under opstarten af din virksomhed. Din arbejdsgiver vil kunne argumentere for, at hvis du bruger sociale medier er det markedsføring af din virksomhed, og så overtræder du loyalitetspligten.

Arbejdsgiveren kan også vælge at regulere din brug af sociale medier så længe du er på arbejdsgiverens lønningsliste.

Hvis du vil starte en virksomhed inden for samme branche som din tidligere arbejdsplads er det altid en god ide at holde sig gode venner med din tidligere arbejdsgiver.

Især i Danmark er de fleste brancher meget små, og dårlige rygter spredes hurtigt. Desuden kan du aldrig vide, om du senere hen får brug for hjælp, sparring og netværk via din tidligere arbejdsplads.

Så selvom der er lovgivet om det meste, så brug din sunde fornuft, behandl alle med respekt og lad være med at lukke nogen døre.

Det kan være, at du og din arbejdsgiver har indgået kunde- eller konkurrenceklausuler, der specifikt regulerer hvad du må og ikke må, når du ikke længere arbejder hos virksomheden.