Guide: Må du starte virksomhed i en opsigelsesperiode?

Der er flere regler for opstart af egen virksomhed i din opsigelsesperiode. Få et overblik over, hvordan du skal forholde dig til bl.a. loyalitetspligten, så du er sikker på at du ikke gør noget forkert.

 

LoyalitetspligtLink kopieret

Der er forhold, du skal være opmærksom på i forhold til din snart tidligere arbejdsgiver, for der er nemlig noget, der hedder loyalitetspligt.

Loyalitetspligt betyder, at du som snart tidligere medarbejder, der stadig er i opsigelsesperioden, og får løn af en arbejdsgiver, ikke må skade din snart tidligere arbejdsgiver.

Derfor kan du f.eks. ikke bare gå ud og starte en konkurrerende virksomhed i din opsigelsesperiode, og i din nye virksomhed må du heller ikke benytte forretningshemmeligheder fra din tidligere virksomhed - det sidste følger af lov om forretningshemmeligheder.

Overtrædelse af loyalitetspligten

Din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig, hvis du overtræder loyalitetspligten, fx hvis du starter en konkurrence virksomhed i din opsigelsesperiode. Det vil sige, at du kan blive bortvist fra din arbejdsplads og ikke få løn i den sidste del af din opsigelsesperiode.

Din arbejdsgiver har også ret til at kræve erstatning fra dig for eventuelle tab, som du i din konkurrerende virksomhed har medført.

Hvis du "bare" starter op som selvstændig i opsigelsesperioden, uden at der er tale om konkurrerende virksomhed, er loyalitetspligten ikke et problem, men der kan stadig være begrænsninger eller konsekvenser for f.eks. din løn i opsigelsesperioden, begrænsninger i din kontrakt osv.

Kontakt IDAs rådgivere

Hvis du er i tvivl om, hvilke regler der gælder i din situation som selvstændig, er du altid velkommen til at kontakte IDAs juridiske rådgivning.

Kontakt IDAs juridiske rådgivere.

 

BegrænsningerLink kopieret

Loyalitetspligten sætter altså nogle begrænsninger for, hvad du må gøre for at opstarte din nye, konkurrerende virksomhed så længe, du stadig får løn fra din tidligere arbejdsgiver i forhold til konkurrerende handlinger, der potentielt kan skade din snart tidligere arbejdsgiver.

Du må fx ikke markedsføre din konkurrerende virksomhed, begynde at sælge produkter eller ydelser, have en publiceret hjemmeside eller påvirke din arbejdsgivers ansatte.

Du må til gengæld godt lave de indledende øvelser, der ikke kompromitterer din arbejdsgiver.

Hvis den virksomhed, du ønsker at starte op, ikke er konkurrerende, kan der være mulighed for at starte op i opsigelsesperioden, mens du fx er fritstillet.

Hvis du overvejer starte en virksomhed i en opsigelsesperiode er det en god idé at kontakte IDA for at få rådgivning om fx eventuelle konsekvenser for din løn i opsigelsesperioden, hvis du starter som selvstændig, samt konsekvenser i øvrigt.

 

Sociale medierLink kopieret

Det er ikke helt sort og hvidt, hvad du må i forhold til brug af sociale medier under opstarten af din virksomhed. Din arbejdsgiver vil kunne argumentere for, at hvis du bruger sociale medier er det markedsføring af din virksomhed, og så overtræder du loyalitetspligten.

Arbejdsgiveren kan også vælge at regulere din brug af sociale medier så længe du er på arbejdsgiverens lønningsliste.

 

Luk ingen døreLink kopieret

Hvis du vil starte en virksomhed inden for samme branche som din tidligere arbejdsplads er det altid en god idé at holde sig gode venner med din tidligere arbejdsgiver.

Især i Danmark er de fleste brancher meget små, og dårlige rygter spredes hurtigt. Desuden kan du aldrig vide, om du senere hen får brug for hjælp, sparring og netværk via din tidligere arbejdsplads.

Så selvom der er lovgivet om det meste, så brug din sunde fornuft, behandl alle med respekt og lad være med at lukke nogen døre.

 

KlausulerLink kopieret

Det kan være, at du og din arbejdsgiver har indgået kunde- eller konkurrenceklausuler, der specifikt regulerer hvad du må og ikke må, når du ikke længere arbejder hos virksomheden.