Hvordan er Emma Gad stadig aktuel i en digital tidsalder?

Vi bruger meget tid på internettet, når vi spiller, lytter til musik, ser videoer, sender billeder og beskeder og taler med hinanden. Men at være på internettet er lidt ligesom at gå rundt i trafikken: Man skal se sig for og passe på sig selv.

Emma Gad citat

Sammen med børn har IDA, Børns Vilkår og Center for Cybersikkerhed genbesøgt Emma Gad og opdateret hendes gode råd til den digitale tidsalder.

Museet ENIGMA, Ingeniørforeningen IDA, Børns Vilkår og Center for Cybersikkerhed har udviklet hæftet ”Bliv cybersikker med Emma”. Hæftet har fokus på digital sikkerhed for børn.

Vi har udarbejdet hæftet med gode råd og eksempler på, hvad det er, du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre, hvis noget går galt. Vi vil gerne hjælpe dig med at passe på dig selv, dine venner og din familie online.

Vi elsker vores mobiltelefoner! De kan hjælpe os med ALT – eller næsten alt. Men er det egentlig os, der styrer vores mobiltelefoner, eller er det dem, der styrer os?

Måske findes svaret i kommunikationens fantastiske historie. I hæftet kan du undersøge sagen sammen med en nydelig dame, der hedder Emma Gad – hun kan nemlig tydeligt huske dengang telefonen blev opfundet og ændrede verden for altid.

I 1918 skrev Emma en bog, der hedder Takt og Tone. Den handler om, hvordan vi skal behandle hinanden og indeholder en masse gode råd til, hvad vi skal huske på, når vi bruger teknologien til at tale sammen.

I hæftet er det op til læseren, at finde ud af, om Emmas råd kan bruges til noget i den digitale verden.

Materialet formes omkring et historisk perspektiv, da det både er en refleksionsramme og kontekstualisering for god opførsel og adfærd, hvilket Emma Gad, som kommunikationsekspert i en ny kontekst er eksempel på. I materialet bliver ligeledes Alan Turing og Enigma-maskinen anvendt som historisk eksempel på vigtigheden af digital sikkerhed.

Hæftet indeholder brugbar information om phising, passwords, virus og hacking, og gode råd til at passe på dig selv, dine venner og din familie:

Bliv cybersikker med Emma Gad

To hæfter med gode råd og eksempler på, hvad det er, du skal være opmærksom på online, og hvad du skal gøre, hvis noget går galt.

Udviklet af Museet ENIGMA, Ingeniørforeningen IDA, Børns Vilkår og Center for Cybersikkerhed 

Download hæftet her

Download lærervejledning her

 • Undgå at dele dit password: hvis du ved eller tror at andre har din kode, så skift den med det samme.
 • Husk at skifte kodeord jævnligt.
 • Har du givet samtykke?: Husk dine venner på at du har ret til at blive spurgt inden der lægges noget på nettet, der omhandler dig.
 • Giv ikke private oplysninger: Giv aldrig dit fulde navn, adresse eller skole til nogen, du kun kender fra nettet.
 • Hvem taler du med? Gaming er super socialt, men er du i tvivl om, hvem det egentlig er du taler og spiller med, så spørg dine forældre eller en voksen du kender.
 • Beskyt dit kamera: Sæt et klistermærke eller cam-cover op foran kameraerne på din pc, tablet og mobil, så bestemmer du, hvem der må se på dig, og hvornår.
 • Spørg altid om lov: Del ikke billeder og info om dine venner uden at de har givet dig lov! Husk, når det
  først er på nettet, så bliver det der for altid.
 • Spil med god stil: Afbryd ikke midt i et spil eller smid nogen af holdet, fordi du pludselig får en anden
  invitation.
 • Pas på hinanden: Hold en god tone og skriv kun ting online, du også ville kunne sige til andres ansigt.
 • Brug ikke usb-stick! – din skole er dejlig, men der er ligeså stor risiko for virus som for lus!
 • Bed dine forældre sende præsentationer og andet til læreren, evt. over forældreintra.
 • Download med åbne øjne: Aftal med dine forældre inden du downloader noget til jeres pc’er.
 • Undersøg spillet: Undersøg om det koster penge at købe ting i spillet.
 • Bed dine forældre at indstille dine konti, så du kun bruger de penge du har fået lov til.

Hent 'Bliv cybersikker med Emma'

Hent Lærervejledning med gode råd