Op gennem sidste århundrede blev det erkendt, at vores tarm producerer hormoner, som regulerer en række fordøjelsesfunktioner, f.eks. udskillelsen af mavesyre og bugspyt. Fra 1970’erne blev det klart, at det også måtte være hormoner, der regulerer blodsukker og fødeindtagelse. Virkningen på blodsukkeret skyldtes især en stimulation af insulinudskillelsen i forbindelse med måltidindtagelse, den såkaldte inkretin-effekt. Men hvilke hormoner?
Ved at forfølge effekten på insulinudskillelsen lykkedes det i 1986 at identificere et nyt hormon, glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1), som havde denne virkning, ikke alene hos raske, men også hos patienter med sukkersyge. Videre undersøgelser viste, at hormonet også påvirker appetit og fødeindtagelse. Selve hormonet kunne ikke bruges som lægemiddel fordi, det nedbrydes ultrahurtigt i organismen, men det lykkedes at opklare årsagen hertil (et enzym, såkaldt DPP-4) og at udvikle en ny diabetes behandling på basis heraf (DPP-4 hæmmere). Samtidig lykkedes det at udvikle stabile analoger af selve hormonet, og på NovoNordisk lykkedes det at udvikle de langtidsvirkende analoger liraglutid (Victoza) og semaglutid (Ozempic).
Ved professor, dr.med. Jens Juul Holst, KU
Dette arrangement er en del af et samarbejde mellem IDA Bioscience og Folkeuniversitetet i København. Al tilmelding foregår til Folkeuniversitetet. Klik på Tilmeld, så kommer du til Folkeuniversitetets tilmeldingsside, hvor du kan læse mere, se priser osv.
Tag IDAs arrangementer med i lommen
Download IDA-appen - så har du altid alle dine arrangementer og rabatkoder til dine medlemsfordele ved hånden.
Hvor
CSS
Gammeltoftsgade 15
1353 København K
Hvornår
Torsdag d. 10. april 2025
Kl. 18:15 - 20:00
Pris
Ikke oplyst
Tilmeldingsfrist
Onsdag d. 09. april 2025
Kl. 23:59
Antal pladser
20
Ledige pladser
20
Arrangementsnr.
358587
Dokumenter på Mit IDA
Filhenvisningen fejlede.
Prøv at genindlæse siden.