13.12.2023
3 min læsetid

Klimakravene kommer – har du kompetencerne?

Du kan ikke undgå det meget længere: Rapporterings- og lovkrav kommer til at påvirke både din hverdag og virksomhed, og hvis ikke du er i gang, bliver du snart nødt til at forholde dig til din virksomheds bæredygtighed.

IDA Learning

af IDA Learning

Hvis ikke du allerede har forholdt dig til bæredygtighed på din arbejdsplads, er det ved at være på tide.

Hvad der for kort tid siden var anbefalinger og forventninger til særligt de største virksomheder i vores samfund, bliver med hastige skridt til formaliserede lovkrav.

Nu er det snart en bunden opgave at forholde sig kritisk til bæredygtighed - ikke blot internt i virksomheder og organisationer, men også i resten af værdikæden.

Med nye rapporteringskrav i form af både Corporate Sustainability Reporting Directive og EU-taksonomien, samt nært forestående krav til Due Dilligence, ændrer landskabet sig lynhurtigt.

Og hvis du tænker: “Hvad betyder det helt konkret?”, er du langt fra alene.

Kun hver fjerde har vurderet konsekvenserne

I en undersøgelse foretaget af blandt andet Rambøll kan man læse, at kun en fjerdedel af de største 1000 danske virksomheder har vurderet konsekvenserne af det nye direktiv for deres virksomhed.

Og arbejder du i en lille eller mellemstor virksomhed, har I ifølge undersøgelser med stor sandsynlighed forholdt jer endnu mindre til de kommende rapporteringskrav, der også kommer til at gælde jer.

For selvom jeres virksomhed måske ikke er direkte omfattet i første omgang, kan de store virksomheder ikke leve op til de mange nye krav uden input og dokumentation fra deres værdikæde, og det kan få stor betydning for SMV’er.

ESG-regulering & rapportering

Hvad betyder ESG-kravene for din virksomhed? Forstå krav og taksonomi og lær at integrere bæredygtighed strategisk i din virksomhed.

Læs mere og tilmeld

Konsekvenserne kan være enorme

Konsekvenserne for ikke at overholde de kommende rapporteringskrav kan være enorme.

Helt konkret kan sanktionerne for ikke at leve op til kravene i det nye EU-rapporteringsdirektiv løbe op i bøder på 10 millioner EUR eller hvad der svarer til 5% af en virksomheds omsætning.

Det viser både, hvor seriøst de europæiske lovgivere mener det her, og hvor vigtig ESG-opgaven er for verdens fremtidige udvikling.

Ambitionen er klar: ESG-regnskabet skal spille samme vigtige rolle for markedsmekanismerne, som finansielle regnskaber har gjort de sidste mange årtier.

Hvordan forbereder du dig?

Men hvordan gør du så - styrer, leder og arbejder med bæredygtighed i en virksomhed?

Arbejdet med bæredygtighed i både klimamæssig, social og ledelsesmæssig forstand (E, S og G), er nyt territorie for os alle.

Derfor har vi samlet 3 gode råd til dig til, hvordan du bedst kan forberede dig:

  1. Forbered organisationen - i god tid
    CSRD, EU taksonomien mm. kommer til at ændre måden, virksomheder arbejder med rapportering om bæredygtighed

    Start allerede nu med at påbegynde arbejdet med at få opbygget de nødvendige kompetencer, systemer og procedurer, som er påkrævet for at løfte kvaliteten af data.

  2. Ét skridt ad gangen - start med det basale
    Bæredygtighedsrapportering er en lavine af krav fra regulerende myndigheder, fra markedet og fra samfundet generelt. Man behøver ikke at spise hele elefanten på én gang.

    Klimaregnskabet kan være et godt udgangspunkt. Skab overblik over jeres CO2 emissioner - hvad ligger i jeres scope 1, 2 og evt. 3?

  3. God datastruktur og -disciplin bliver essentielle
    Begynd allerede nu at lave definitioner for relevante datapunkter.
    Udnyt muligheden for at teste jeres praksis for de forskellige typer af rapportering, definitioner af målepunkter mm og få feedback på, om denne overholder kravene i EU-taksonomien og CSRD mm. inden I reelt er omfattet.
Sustainability Management i praksis

Få kompetencerne til at arbejde med ESG på både strategisk og operationelt niveau og bliv fortrolig med internationalt anerkendte standarder.

Læs mere og tilmeld