22.01.2024
4 min læsetid

Styrk din resiliens, inden uheldet er ude

Er din arbejdsdag fyldt med forandringer, stigende forventninger til resultatskabelse og øgede krav til fleksibilitet og effektivitet? Så er resiliens et vigtigt redskab for dig.

IDA Learning

af IDA Learning

Resiliens er et begreb fra psykologien, der betegner en særlig modstandskraft, som gør, at mennesker med resiliens klarer sig godt – selv når de er udsat for et massivt pres.

Ordet stammer i øvrigt fra engelsk og kan måske bedst oversættes som ukuelighed.

Men hvad betyder det at være resilient? Og hvordan kan du styrke din modstandskraft?

Vi sendte en af IDAs dygtige karrierekonsulenter, Majbrit Ølgaard, på kurset Resiliens, stress og trivsel – og bad hende forholde sig kritisk til det, hun oplevede.

Karrierekonsulent, Majbrit Ølgaard. Ansat i IDA.

Øg din modstandskraft over for belastninger

Majbrit er cand.scient. fra Københavns Universitet og er specialiseret i arbejdsfysiologi, hvilket handler om, hvordan kroppen og psyken reagerer på belastninger. Qua sin stilling som karriererådgiver i IDA ved hun også rigtig meget om, hvordan mennesker trives – og mistrives – når de bliver sat under pres.

Majbrit har fået et nyt syn på resiliens efter sin deltagelse på kurset:

"Resiliens er et samspil mellem medarbejderen, lederen, kollegerne og virksomheden. Alle har en rolle i forhold til, i hvor høj grad den enkelte trives. Resiliens handler om at kigge på, hvilke handlemuligheder man selv har for at forbedre sin trivsel," fortæller Majbrit.

Hun fortæller videre: "Resiliens er baseret på positiv psykologi – som er en videnskab på linje med biologi. Mange tror, at det er positivitetsfascisme, hvor man ikke må sige sin mening eller brokke sig. Men det er ikke rigtigt. Det er baseret på videnskab, hvor det er påvist, hvilke faktorer der skaber længere- eller korterevarende belastninger, og hvordan de påvirker kroppen og hjernen."

Særligt én af kursets øvelser var en øjenåbner for Majbrit. Den går ud på, at du over en begrænset tidsperiode giver forskellige belastninger point, og efterfølgende regner du summen sammen. Er summen over 150, bør du være meget opmærksom.

"Der findes mange belastninger, som man måske ikke regner med, påvirker én negativt – f.eks. jul eller det at skulle begynde at bruge læsebriller. Og det gør det nødvendigvis heller ikke. Men hvis du skal skilles eller flytte samtidig, så begynder den samlede belastning at vokse. Og det er her, man skal være opmærksom, fordi risikoen for at blive syg kan øges."

Tænk på resiliens som din personlige airbag

På kurset Resiliens, stress og trivsel blev der derfor undervist i, hvad der kan beskytte mod udmattelse. Og ligesom vi har airbags i vores biler, der blev installeret før en eventuel ulykke, så er det en god idé at arbejde med de beskyttende faktorer før ulykken sker, så at sige. Det kan f.eks. være at opdyrke mindst én god relation på arbejdspladsen, som man kan række ud til, hvis der pludselig opstår en krise: "Undgå at isolere dig, men ræk ud og bed om hjælp," siger Majbrit.

Hvis du ligesom Majbrit vil have indsigter og værktøjer, som gør dig bedre rustet til at håndtere stress og mistrivsel, kan du læse mere og tilmelde dig kurset herunder.

Styrk din resiliens, inden uheldet er ude

Vil du selv se vores kursus Resiliens, stress og trivsel?

Styrk din stresshåndtering i kraft af resiliens, og forbedr samtidig din trivsel og dine resultater. Lær dine styrker og svagheder at kende, og lær både at bede om hjælp, når du har brug for det og at sige fra, når dine grænser bliver overskredet.

Læs mere på kursussiden her.