Kan du genkende den undren, en projektleder kan have, når projektet går skævt på de mærkeligste tidspunkter?
Projektopgaver er allerede brudt ned i delopgaver, beskrevet og planlagt, og der har været mange involverende og agile processer, hvor risikofaktorerne er kortlagt og mulige løsninger er fundet.
Budgettet er på plads, ledelsen bakker op og alting burde bevæge sig gnidningsløst mod målet. I stedet oplever du flere og flere diskussioner om bagateller og flere og flere synsninger om, hvordan de andre projektdeltagere burde opføre sig.
Der bliver talt mere og mere om manglende respekt og irriterende adfærd og mindre og mindre om de tekniske udfordringer.
Så er det her interaktive og varierende 2-dages kursus måske noget for dig.
Som projektleder er din faglige viden og din personlige samarbejdsstil to ligeværdige aktiver. Det er dig, der sætter eksemplet og driver kulturen for, hvordan samarbejdet skal foregå.
Derfor skal du være bevidst om, hvad du gør, når det bliver svært, og du skal kende til de vigtigste metoder til at blive den mest attraktive samarbejdspartner, du kan blive.
Nogle gange skal du lære at gøre noget andet, end det du plejer.
Evidensbaserede metoder og værktøjer
På kurset arbejder vi med de følgende metoder og værktøjer:
- ADKAR-modellen: ADKAR (Awareness, Desire, Knowledge, Ability og Re-inforcement) beskriver de strategiske områder, der bør arbejdes med for at lykkes med forandringen. Modellen introduceres og bruges som værktøj i praksis til at opnå øget indsigt via sparring.
- De fire trin til skabelse af psykologisk tryghed: Du lærer hvordan du får skabt psykologisk tryghed i teamet.
- Stakeholder management og mapping med FIRO-modellen: FIRO (Fundamental Interpersonal Relations Orientation) beskriver, hvordan mennesker påvirker hinanden i deres indbyrdes relationer og er et værktøj til at forstå, hvad der skal til for at øge den enkeltes og teamets motivation og engagement.
- Metoden ’Interessebaseret forhandling’ fra Harvard Law School: Metoden er den sikre vej til at opnå de bedste fælles løsninger og sikre fremdrift ved at fokusere energien hos både projektets deltagere og aftagere.
Kurset giver dig nye indsigter og værktøjer til succesfuld gennemførelse af forandringsledelse i projekter.
Kurset er for dig, der skal drive forandringer
Kurset er for enhver, der driver og leder forandringer i projekter og interesserer sig for den menneskelige faktor i succesfulde forandringsprojekter, processer og transformationer.
Du er måske projektleder, projektchef, programleder, porteføljeleder, PMO ansvarlig eller lignende.
Dit udbytte:
- Konkrete værktøjer og modeller til at drive succesfulde forandringer i projekter – lettere og hurtigere.
- Fokus på et ’indefra ud’ perspektiv, øget selvindsigt og mod.
- Værktøjer til at styrke dine interpersonelle og relationelle kompetencer.
- Re-inforcement af gode vaner i forhold til eget projekt.
- Ny viden om forandringsledelse i projekter
- Nye måder at lede projektteamet og lede den organisatoriske forandring, der ligger som konsekvens af projekterne.
Virksomhedens udbytte:
- Projekter, der bliver færdige til tiden og virker med det samme.
- Færre sammenstød i samarbejdsrelationerne og mindre modstand mod forandring.
- Værktøjer og modeller til bedre eksekvering af forandringsprocesser.
Sådan forløber kurset
Dag 1: Dit syn på samarbejde
Dagen sætter fokus på dig og dit syn på samarbejde.
Du lærer at øge din bevidsthed om dine relationer:
- Hvad er vigtigheden af de enkelte relationer, og hvordan kan du vurdere og sikre kvaliteten af dem?
- Hvordan bygger du langsigtet bæredygtighed ind i den enkelte relation?
- Hvordan kan du arbejde med psykologisk tryghed både i forhold til din egen ramme, og den ramme du sætter for andre som projektleder?
- Og hvilke vaner og rutiner skal du styrke hos dig selv for at medvirke til, at alle holder øjnene på opgaven og spiller hinanden gode?
Her introduceres også ADKAR, de fire trin til skabelse af psykologisk tryghed samt FIRO som metodeværk.
Dag 2: Teamet og stakeholders
Dagen sætter fokus på, hvordan du bedst relaterer dig til hele teamet og dine stakeholders.
Din opgave er at styrke modet hos teamet og katalysere det åbne samarbejde på kryds og tværs – også uden at have personaleansvar.
Dagen giver dig træning i hele tiden at holde alle de forskellige perspektiver i spil, når der skal findes løsninger og tages beslutninger. Til det vil du lære at bruge metoden ’Interessebaseret Forhandling’ fra Harvard Law School som uovertruffen problemløsningsproces.
Før kurset
Forberedelse før kurset: Vælg en case, et projekt eller en proces fra dit daglige arbejde og skriv et par linjer om projektet til kursuslederen a la ”hvor er jeg med mit projekt lige nu?”.
Selve kurset
2 dage kl. 9-16.
Morgenmad fra kl. 8.30 og fuld forplejning på kursusdagene.

Eva Stenby Carlsen
Eva har en stærk kombination af teknisk, forretningsmæssig og organisatorisk uddannelse og erfaring. Hun er uddannet ingeniør samt har en Executive MBA.
Som konsulent og medejer i Carlsen&E har Eva de sidste 14 år trænet og coachet mere end 1.500 ledere og medarbejdere fra mere end 100 virksomheder på 4 kontinenter. Eva har desuden været både linjeleder og projektleder hos Chr. Hansen på tværs af fagligheder og landegrænser i løbet af sine 16 år der, samt projektleder hos DSB i et større forandringstiltag med fokus på ledelseskultur.
Evas fokus er altid at styrke den samarbejdende adfærd og det åbne mindset og sikre de rigtige værktøjer og færdigheder til at nå i mål sammen.
Vil du vide mere?
