Sådan planlægger du din karriere

Er du glad for dit arbejde? Så er det nu, du skal til at overveje, hvordan fremtiden skal se ud. Det er nemlig nu, du har overskuddet til at træffe de rigtige valg.

Når du har overskud på arbejdskontoen er det et godt tidspunkt at kigge op fra arbejdet og overveje hvordan fremtiden skal se ud. Kig indad og lav en liste over hvilke opgaver du får energi af at løse, og hvilke opgaver du er god til at løse. Når du kigger i det krydsfelt kan du identificere, hvad der udgør et godt job for dig.

Din liste kan hjælpe dig med at afklare, hvordan du kan bevæge dig derhen, hvor du gerne vil. Det er måske på din nuværende arbejdsplads, hvor fx MUS-samtalen kan være med til at afklare retningen eller en ny arbejdsplads med et job, der matcher dine ønsker.

Når du overvejer hvor du vil hen, kan det for mange lyde som om, at man skal opad i karrieren. Men det er ikke nødvendigvis den rigtige vej. Du kan også bevæge dig horisontalt, og derigennem få nye faglige udfordringer og opgaver, som du synes er spændende. Det kan ligeledes være, at du vil have mere frihed eller mere sikkerhed – måske i form af en fastansættelse.

For nogle er det også ønsket om at få mere balance mellem arbejde, familie og fritid, som driver karriereplanlægningen. Det kan være et ønske om at få mere fleksibilitet i arbejdet eller måske færre timer, som gør, at der kommer en bedre balance i hverdagen.

Fire trin til at udvikle din karriere

 1. Liste over opgaver
  Lav en liste over dine nuværende eller tidligere opgaver. Del opgaverne op i to: Dem du gerne vil have flere af, og dem du gerne vil bruge mindre tid på. De opgaver du gerne vil have flere af, vil ofte være dem du er god til, og som giver dig energi. Det er dem, der driver dig, og sandsynligvis dem, der skal føre dig videre i karrieren.
   
 2. Udvid listen med nye kompetencer
  Tilføj også opgaver på listen, som du har begrænset erfaring inden for, men gerne vil prøve kræfter med. Det er typisk opgaver, der giver dig nye kompetencer.
   
 3. Fastlæg en strategi
  Når du er færdig med listen, har du et billede af hvordan dit næste job kan se ud. Nu skal du overveje, hvordan du skaber de forandringer du ønsker. Hvilke stillingstyper passer til dig? Hvad skal du konkret gøre, for at få flere af de opgaver du ønsker? Hvordan mindsker du antallet af opgaver, du gerne vil bruge mindre tid på? Hvem kan evt. hjælpe dig med at nå dine mål?
   
 4. Lav en konkret handlingsplan
  Lav en handlingsplan, hvor du noterer, hvad du gør i morgen, i næste måned og næste år. Vær så detaljeret som muligt. De små skrift kan godt være dem, der giver den største udvikling.

Book en karrieresamtale

Har du brug for hjælp til at komme videre, så kan du booke en samtale med en karriererådgiver.