13.06.2018
3 min læsetid

5 nye forslag til bedre arbejdsmiljøregler

IDA og Akademikerne mener, at bedre regler i forhold til socialt og organisatorisk arbejdsmiljø er det, der skal til, hvis vi skal skabe en klar arbejdsmiljøforbedring på landets arbejdspladser.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Derfor har IDA sammen med Akademikerne fremsendt 5 konkrete bud på bedre arbejdsmiljøregler til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har i en ny kampagne bedt bl.a. Akademikerne om forslag til bedre og enklere arbejdsmiljøregler.

Når medlemmerne af de akademiske organisationer bliver spurgt, hvad de mener, der er behov for, er det helt tydeligt, at de ønsker sig bedre regler i forhold til det sociale og organisatoriske arbejdsmiljø.

IDA og Akademikerne mener, at det er nu, at der skal sættes ind, hvis udfordringerne med det sociale og organisatoriske arbejdsmiljø ikke skal vokse sig større. Vi vil gerne hjælpe til med dette, og kan se, at der er en lang række ”lavthængende frugter” og muligheder for at forbedre arbejdsmiljøet til gavn for både den enkelte ansatte, arbejdspladsen og samfundet.

Akademikernes arbejdsmiljøundersøgelse med svar fra 28.000 akademikere viser, at akademikere med et rigtig godt psykisk arbejdsmiljø er op til 37 pct. mere produktive end akademikere, der har et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Beregninger viser, at akademikerne som gruppe vil kunne levere ekstra værdi svarende til 10 mia. kr. årligt, hvis alle akademikere får et lidt bedre arbejdsmiljø end i dag.

5 fem forslag til bedre arbejdsmiljøregler:

Lederuddannelse i socialt og organisatorisk arbejdsmiljø
En særlig unge-APV samt en modernisering af APV’en
Alle arbejdsmiljørepræsentanter skal have særlig beskyttelse mod afskedigelse
Socialt og organisatorisk arbejdsmiljø skal være en del af den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse
Danmark skal have en bekendtgørelse om socialt og organisatorisk arbejdsmiljø
IDA mener desuden, at stress bør optages på erhvervssygdomsfortegnelsen, da dårligt psykisk arbejdsmiljø et stigende problem.