Arbejdsgivere vil sende medlemmer på ferie med en dags varsel

IDAs juridiske afdeling har i den seneste tid fået henvendelser fra medlemmer, der er blevet mødt med et krav om, at de kan sendes på sommerferie med bare en dags varsel på grund af coronakrisen. Det er ulovligt, mener IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Morten Thiessen

"Efter vores bedste vurdering, er det ulovligt uden videre at forlange, at medarbejdere skal på sendes på ferie med dags varsel med henvisning til coronapandemien," siger Morten Thiessen.

Coronakrisen har ramt mange virksomheder hårdt, men det skal ikke være en undskyldning for at tilsidesætte gældende lovgivning. Det er ellers den tilgang man tilsyneladende har valgt på nogle få arbejdspladser. Helt konkret har bekymrede medlemmer kontaktet IDA, da de på deres arbejdsplads er blevet mødt med et krav fra deres arbejdsgiver om, at de kan sendes på sommerferie med bare en dags varsel. IDAs juridiske eksperter vurderer, at fremgangsmetoden er ulovlig.

”Vi har stor forståelse for, at corona-pandemien er udfordring på mange arbejdspladser. Men vil vi kraftigt opfordre til, at man ikke smider sin ordentlighed overbord. Man kan ikke proppe alt ind under en corona-hat, og ingen kan påberåbe sig, at corona-pandemiens efterdønninger er en pludseligt opstået situation her mere end to måneder inde i krisen. Der er en lovgivning, der fortsat er gældende, og den vil vi kraftigt opfordre alle til at efterleve. Efter vores bedste vurdering, er det ulovligt uden videre at forlange, at medarbejdere skal på sendes på ferie med dags varsel med henvisning til coronapandemien,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Han henviser til ferielovens paragraf 15, stk. 2, som siger, at ferie – hvor der er tale om særlige omstændigheder – kan varsles til afholdelse med et forkortet varsel. Dette varsel skal udgøre mindst en dag. Af lovbemærkningerne til paragraffen fremgår det imidlertid også, at der skal være tale om væsentlige og upåregnelige driftsmæssige forhold, hvor det er nødvendigt at anvende forkortet varsel ud fra en akut opstået situation. Er det ikke tilfældet, skal arbejdsgiver varsle ferie med de sædvanlige varsler.

”Heldigvis ser vi, at man på langt de fleste arbejdspladser kan finde ud af at løse udfordringerne på en god og ordentlig måde. Men vi støder desværre også sager som disse. Det vil altid bero på en individuel vurdering, men som udgangspunkt mener vi, at det er ulovligt at trække dette kort, og hvis det munder ud i konflikter og vores medlemmer render ind i repressalier, vil vi ikke tøve med at tage retslige skridt for at beskytte medlemmerne,” siger Morten Thiessen.

Han opfordrer medlemmer, der bliver mødt af denne type krav fra deres arbejdsgiver til at kontakte IDAs juridiske rådgivere.

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA