23.03.2021
3 min læsetid

Blot hvert 20. STEM-jobopslag er målrettet nyuddannede

Til trods for at den generelle ledighed for højtuddannede indenfor teknologi, naturvidenskab og it er lav, så er det forsvindende få joboplag, der er målrettet nyuddannede ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-uddannede.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Personer sidder på en trappe

I 2020 var der sammenlagt opslået 24.235 stillinger målrettet højtuddannede indenfor STEM. Men i blot 4,7 pct. af opslagene blev der søgt aktivt efter en nyuddannet kandidat til jobbet.

Har du erfaring, så kan du få. Men har du ingen, så må du gå.

Med en mindre omskrivning af børnesangen ”Der bor en bager på Nørregade”, kan man opsummere essensen i jobopslag målrettet ingeniører, naturvidenskabelige og it-uddannede. For det er forsvindende få jobopslag, hvori der aktivt søges efter nyuddannede indenfor teknologi, naturvidenskab og it.

Det viser en gennemgang af alle opslåede stillingsopslag indenfor STEM-fagene gennem de seneste seks år, som HBS Economics har lavet for IDA.

I 2020 var der sammenlagt opslået 24.235 stillinger målrettet højtuddannede indenfor STEM. Men i blot 4,7 pct. af opslagene blev der søgt aktivt efter en nyuddannet kandidat til jobbet. Og det er ikke en ny trend. Gennemgangen af jobopslagene viser, at samme tendens har været tydelig i de opslåede stillinger for højtuddannede med STEM-kompetencer siden 2015.

Billedet af et jobmarked, hvor den direkte opfordring til nyuddannede om at søge stillingerne, stort set er fraværende, bekymrer Morten Thiessen, formand for Ansatte Råd i IDA. 

”Det er indlysende, at en nyuddannet ingeniør, naturvidenskabelig kandidat eller it-uddannet ikke kan bestride ethvert ledigt job. Men det er paradoksalt, at der ikke er flere offentlige og private arbejdsgivere, der har fokus på nyuddannede kandidater, når de rekrutterer. Dimittenderne har den nyeste viden, de er kreative og sultne efter at vise deres værd. Naturligvis kræver det oplæring, før man får det fulde udbytte af deres potentiale. Men med udsigt til mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt i en lang række brancher, så har virksomhederne selv et ansvar for at holde fødekæden i gang og få de nyuddannede ind i folden,” siger han. 

Til sammenligning søges der udelukkende efter erfarne kandidater i mere end 35 pct. af opslagene i 2020. Zoomer man yderligere ind, viser det sig, at krav eller forventning om erfaring fra ansøgeren er særligt udbredt i jobopslagene målrettet højtuddannede indenfor teknologi. Her er nævnes erfaring som et krav eller en forventning i 43 pct. af opslagene.

 Og det er formentlig et konservativt skøn, for mange job bliver også besat via headhuntere eller netværk.

”Vi ved, at headhunterne også i det forgangne år med corona-pandemi og al den usikkerhed, den har ført med sig, har haft meget travlt med at kontakte vores medlemmer for at få dem til at skifte arbejdsplads. Den generelle ledighed for vores medlemmer er lav, men der står altså en gruppe af nyuddannede vidensarbejdere tilbage, og det er dem, der fylder i ledighedsstatistikken. Her må flere arbejdsgivere komme ind i kampen og tage et ansvar. Det må være muligt at matche disse ledige vidensarbejdere med virksomhederne hurtigere, end det sker i dag,” siger Morten Thiessen.