20.02.2019
2 min læsetid

Danmark bør stoppe ulovlig logning

Masseindsamling og registrering af danskernes data skal stoppes nu, mener IDA TELE.

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Motherboard

Generel og vilkårlig logning af telekommunikationsdata er ulovlig. Men danmark har endnu ikke rettet ind efter en to år gammel EU-dom.

Et markant flertal af IDAs logningseksperter og -specialister mener, at Danmark bør følge en to år gammel EU-dom om masseovervågning. Det viser en ny undersøgelse blandt eksperter og specialister i Ingeniørforeningens fagtekniske selskab IDA TELE.

I slutningen af 2016 faldt der dom i den såkaldte Watson/TELE2-dom. Dommen slår fast, at det vil være i strid med EU-retten, hvis medlemslande i EU foretager en generel og vilkårlig logning af telekommunikationsdata. Medlemsstaternes lovgivning må således kun tillade målrettet logning for udvalgte personer og alene med det formål at bekæmpe grov kriminalitet.

Generel og vilkårlig indsamling og registrering af danske telekunders oplysninger er yderst kritisabelt.

Jørn Guldberg,
IDAs it-sikkerhedsekspert

På trods af dommen har Danmark endnu ikke rettet ind og foretager fortsat en generel og vilkårlig indsamling og registrering af danske telekunders oplysninger, hvilket ifølge IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg er yderst kritisabelt.
”Regeringen trækker tiden, hvilket på ingen måde er klædeligt. EU-Domstolen har slået fast, at lignende regler i blandt andet Storbritannien og Sverige er indgreb i borgernes privatliv. Derfor undrer det mig, at regeringen ikke retter ind og i stedet vil revidere reglerne på egen hånd,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at EU-dommen gælder masseovervågning, og at der derfor ikke er noget i vejen for, at myndighederne allerede kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt.

”Politiet kan overvåge mistænkelige grupperinger, hvis de sikrer sig en retskendelse først. Jeg kan ikke forestille mig, at det kan være vanskeligt, hvis der foreligger en begrundet mistanke. Derfor er der ikke en saglig begrundelse for at overvåge den almindelige danskers gøren og laden. I sidste ende risikerer vi, at danskerne bliver overforsigtige i deres kommunikation og søgninger på nettet,” siger han.

Hvad er din holdning til, at Danmark endnu ikke har rettet ind efter EU?
Kilde: IDA Analyse blandt 133 logningseksperter og - specialister fra IDAs fagtekniske netværk IDA Tele.