31.08.2020
3 min læsetid

Den hjemlige forskning klarer frisag

Forskningen holdes på samme investeringsniveau næste år, hvilket er en klog beslutning

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Mænd i hvide kitler studerer

I regeringens udspil til næste års finanslov holder forskningen samme niveau som i år.

På trods af et mindre budget næste år, spiller regeringen i deres forslag til næste års finanslov ud med, at forskningsområdet fastholdes på det samme økonomiske niveau som i år.

Det er ifølge formanden for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen en fornuftig beslutning, da alt andet ville være uholdbart. Han er godt klar over, at Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) vil falde grundet coronapandemien, og at de økonomiske udsigter for næste år er dystre, men at skære i forskningen ville ikke give mening, mener han.

”Det vil være bagvendt at skære på den langsigtede vækst. Forskning og innovation er rene investeringer i nye produkter og services - ikke mindst på det grønne område - og er dermed også det, der gør at vi skaber nye arbejdspladser og sikrer fremtidens vækst,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Den politiske enighed om at den offentlige forskning som minimum skal udgøre 1 procent af BNP, burde i forvejen være til diskussion. I følge IDAs formand skal der skrues op for ambitionsniveauet, så vi senest i 2030 investerer 1,5 procent af BNP på forskning. I den nuværende situation, mener han, dog at regeringen skal roses for at fastholde det samme investeringsniveau for 2021, som der har været i år.

”Alt andet ville være under smertegrænsen. Der er ganske enkelt ikke råd til at spare på forskningen. I krisetider skal man fastholde et højt ambitionsniveau for bevillingerne til den offentlige forskning. Derfor er det også ekstra glædeligt, at regeringen i reserven til genstart af dansk økonomi samt særlige udfordringer afledt af covid-19 afsætter 750 millioner kroner til grøn forskning næste år. Nye grønne teknologier, er ikke bare med til at løse klimaudfordringerne, men sikrer også både jobskabelse og økonomisk vækst, så vi kan finansiere vores velfærden fremover,” siger Thomas Damkjær Petersen.

IDA har sammen Dansk Metal, Dansk Industri og Akademiet for de Tekniske Videnskaber dannet Forskningsalliancen, Her er arbejdsgivere og fagforeninger fælles afsendere af et budskab om, at der sikres flere midler til teknisk og naturvidenskabelig forskning – ikke mindst på det grønne område.