13.12.2018
3 min læsetid

Forkortelse af opholdskrav er et skridt i den rigtige retning

Opholdskravet i dagpengesystemet er barriere for udveksling af viden, erfaring og netværk og bør helt droppes – men dagens forslag til ændring er et plaster på såret.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Massiv kritik af regeringens og DF’s lovforslag om opholdskrav har ført til, at forslaget er blevet ændret til, at man skal have været i Danmark i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge i stedet for syv ud af de seneste otte år, som lovforslaget oprindeligt lød på. Det er en forbedring, men der er stadig lang vej til helt at droppe det. 

”Det er positivt, at regeringen har lyttet til den massive kritik og nu ændrer forslaget til opholdskravet. Med det sagt, så er det et lille skridt i den rigtige retning, men der er stadig langt til at helt droppe opholdskravet, hvilket vi i store dele af fagbevægelsen stadig gerne ser,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA. 

4000

danske IDA-medlemmer har deres arbejdsplads i udlandet, anslår IDA

Kilde
IDA

For rigtig mange af IDA’s medlemmer er retten til dagpenge helt afgørende for at tage springet til et arbejde udenfor Danmarks grænser, og derfor kan man frygte at lysten til at tage ud at dygtiggøre sig vil blive væsentlig mindre.

”Retten til dagpenge er afgørende for, hvorvidt mange af vores medlemmer kaster sig ud i arbejdsmarkedet udenfor Danmarks grænser. I en globaliseret verden er det uhyre vigtigt, at vi ikke lukker os om os selv.  Vores medlemmer, som tæller ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-specialister, orienterer sig globalt, og deres jobmuligheder findes også udenfor Danmarks grænser. Danske uddannelsesinstitutioner og ikke mindst dansk erhvervsliv nyder stor gavn af, at tusindvis af danske vidensarbejdere rejser ud i verden og dygtiggør sig, skaber netværk og forretningsforbindelser og tilegner sig værdifuld viden. For rigtig mange vælger heldigvis også at komme hjem igen efter en tid udenlands,” siger Juliane Marie Neiiendam.

IDA anslår, at flere end 4.000 danske medlemmer har deres arbejdsplads i udlandet. Samtidig arbejder flere end 10.000 på ingeniørområdet i Danmark.