25.09.2019
3 min læsetid

IDA har bakket fuldt op om medlem i Kastrup Lufthavn

Et vikaransat IDA-medlem i bagagehåndteringen hos SAS blev truet for at få ham til at skifte fagforening. De personlige omkostninger var enorme, og han er nu sygemeldt. Det er helt uacceptabelt – og en sag uden vindere, siger IDAs formand.

Henrik Lilholt

af Henrik Lilholt

IDAs Formand, Thomas Damkjær Petersen gjorde bl.a. i TV2 News klart, at situationen for IDAs medlem i Københavns Lufthavn er uacceptabel.

Et medlem af IDA blev ansat som vikar i bagagehåndterringen hos SAS Ground Handling, men da han efterfølgende ikke ønskede at skifte fagforening, blev han udsat for et langvarigt hårdt pres og chikane. Et pres der i midten af september fik IDA-medlemmet til at sygemelde sig.

Især har en lydoptagelse været meget omtalt i pressen. Her forsøgte to medlemmer af den lokale fagforening i en meget grov og truende tone at presse IDAs medlem til at skifte fagforening. Undervejs nedlagde bagagemedarbejderne også arbejdet tre gang gange med adskillige flyaflysninger og efterfølgende bod i Arbejdsretten til følge.

”Vores medlem er nu sygemeldt. I IDA har vi hele tiden støttet vores medlem, men de personlige omkostninger er overskredet, og det har desværre ikke været muligt at lave andre aftaler med hans arbejdsgiver. Det er på alle måder en trist sag, og jeg har stor forståelse for hans beslutning, siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

IDAs rådgivere har gennem hele forløbet været i tæt kontakt med medlemmet.

IDA er rystet over, at en situation af denne karakter overhovedet kan opstå i 2019.

”Det er over 13 år siden at der faldt en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og det burde derfor stå klart for enhver, at der er frihed til at vælge den fagforening man har lyst til, og at der ikke længere er eksklusivaftaler på det danske arbejdsmarked,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Affæren er kørt helt af sporet.

”Uanset hvilken arbejdsplads, der er tale om, er det i strid med både foreningsfrihedsloven og almindelig god opførsel at lægge den mindste form for pres på en kollega for at få hende eller ham til at vælge en bestemt fagforening. Kommer det til decideret chikane, er det helt uhørt,” siger han.

IDAs formand er helt uforstående overfor, den manglende vilje fra SAS til at finde en mere fornuftig løsning.

”Vi har hele tiden haft fokus på vores medlems ve og vel, og har ikke været i konflikt med andre parter i denne sag. Omvendt har vi fra sidelinjen kunne følge, hvordan vores medlem et utal af gange er blevet bragt i fokus af andre aktører i sagen, og det er ikke acceptabelt,” siger Thomas Damkjær Petersen.

SAS afviste undervejs blankt et forslag fra IDA om at omplacere medlemmet til et andet arbejde i lufthavnen.

”Jeg er ret uforstående over for den manglende vilje til at finde en mere fornuftig løsning. Jeg er uforstående over for, at SAS ikke har kunnet finde en løsning sammen med os,” siger IDAs formand Thomas Damkjær Petersen.