10.12.2020
3 min læsetid

Kvinder har for lave lønkrav

Kvindelige studerende er dårligere end deres mandlige medstuderende til at ramme den reelle startløn og skyder generelt langt fra målet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Mand og kvinde

Kvindelige studerende skyder langt fra den reelle startløn

Når spørgsmålet falder på, hvad studerende forventer i startløn i deres første job, undervurderer især de kvindelige studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser deres eget værd. Det viser en kortlægning baseret på svar fra godt 2.000 studerende, der er på vej til at skifte studierne ud med arbejdsmarkedet lavet af Ingeniørforeningen, IDA.

De mandlige studerende rammer ikke plet, men både for de kommende naturvidenskabelige kandidater og for de kommende civil- og diplomingeniører er billedet, at kvinderne forventer en lavere løn. Sådan har billedet set ud ved tidligere undersøgelser, og det ærgrer formanden for Ansattes Råd i IDA, Morten Thiessen

”Der er igen et kedeligt billede, der ridses op i undersøgelsen. Hvis kvinderne starter med at være bagud på point, bliver det svært at opnå det ønskede uafgjorte resultat, hvor kvinder og mænd   Det er nemlig svært at hæve lønnen hos samme arbejdsgiver, når man først er kommet ind. Derfor vil jeg gerne opfordre alle – både mænd og kvinder – til at bruge de tilgængelige redskaber, der findes, så de får et mere realistisk billede af, hvordan de faktiske lønforhold ser ud,” siger han.

I følge IDAs egen lønstatistik er der en uforklaret lønforskel på 4,4 procent, når tallene er renset for forskelle i anciennitet, branche og uddannelsesbaggrund, og derfor nytter det ikke, at der allerede i studietiden er en så skæv forestilling om lønniveauet, mener Morten Thiessen.

”Selvfølgelig er løn er et spørgsmål om kvalifikationer. Men det ændrer ikke på, på at kvinder tydeligvis skal blive bedre til at prissætte sig selv allerede forud for den første lønforhandling. Helt principielt skal det ikke være kønnet, der er afgørende for startlønnen,” siger han.

Stærke lønværktøjer for IDAs medlemmer
  • Lønstatisk 2020, her kan du se, hvad en lang række profiler tjener både i det private, det offentlige og som selvstændige. 
  • IDAs Firmastatistik 2020, hvor man kan sammenligne lønniveauet i større virksomheder med over fem medlemmer ansat. 
  • Vilkårsguiden er et helt nyt produkt, hvor man kan sammenligne en række andre ansættelsesvilkår som f.eks. også ekstra ferie, arbejdstid,
  • Lønberegner,  hvor man kan beregne detaljerede lønoplysninger for sig selv eller andre forskellige profiler. (OBS. Opdateres med 2020-tal om få dage).
    Der er også en lønberegner for Ikke-medlemmer
  • Chefen kan roligt tro på tallene - se dokumentation her.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik