21.08.2021
3 min læsetid

Mange private netværk er usikre

Danskerne sløser med sikkerheden på deres routere i hjemmet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Musemarkør Security

Næsten hver tredje glemmer at skifte kode på deres router.

Kun to ud af tre danskere har sikret deres hjemme-netværk med deres egen kode, mens de resterende enten surfer videre med fabriksindstillinger eller slet ingen kode. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.000 dansker foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA. 

31 procent af danskerne har ikke ændret fabrikskoden, fire procent ved ikke om deres hjemmenetværk er sikret, og to procent har slet intet gjort noget for at beskytte deres routere. Og det vækker bekymring hos Jørn Guldberg, der er IDAs it-sikkerhedsekspert.

”Hvis man sætter sit hjemme-netværk op uden at ændre koden, svarer det til at lade hoveddøren stå på vid gab døgnet rundt. Det betyder, at uvedkommende nemt kan logge på netværket, og herfra er der frit spil. At beholde fabriksindstillingerne svarer nogenlunde til at lukke hoveddøren, men undlade at låse den. Udefra er det nemlig muligt at se folks wi-fi-forbindelser. Både hvad det er for en router, og hvilken fabrikant det er. Og når koden ikke er blevet ændret ved opsætningen, kan man finde de koder på nettet, og få adgang til forbindelsen,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at hvis folks trådløse netværk ikke er sikrede, gør de sig meget sårbare overfor indtrængen i al den elektronik, der er koblet til netværket. Og med en stigende grad af netopkoblet udstyr som for eksempel tablets, køleskabe, varmestyring, smart-tv eller overvågningskameraer, kan det blive en fest for de it-kriminelle.

Udover at forårsage stor skade, kan de it-kriminelle også bruge dit netværk til arbejde fra, og det kan få katastrofale følger, advarer Jørn Guldberg.

”Hvis de først har adgang, kan de it-kriminelle begå ulovligheder, hacking, eller downloade ulovligt materiale. Og da det sker fra din IP-adresse, så er det også i første omgang dig, der vil blive mistænkt og måske endda anklaget gerningerne. Og selvom man er uskyldig og måske endda bliver renset – så er det aldrig rart at blive mistænkeliggjort,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert.