04.11.2021
3 min læsetid

Nyuddannede ligger ikke på sofaen

Flere end 8 ud af 10 nyuddannede ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-uddannede er i gang med jobsøgningen så snart, de er færdige med deres uddannelse. Næsten halvdelen søger job, inden de har eksamensbeviset i hånden.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Kvinde med smartphone

En måned efter endt uddannelse er flere end 9 ud af 10 nyuddannede IDA-medlemmer i gang med at søge job.

"Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet. Det er ved at snige sig ind i vores samfund, at det er okay for nogle grupper ikke at gå på arbejde. Det skal vi have aflivet".

Sådan lød budskabet fra statsministeren, da regeringen fremlagde sit forslag om at forringe dimittendernes vilkår i dagpengesystemet. Men udsagnet bliver gjort til skamme, når man ser på, hvor hurtigt IDAs nyuddannede medlemmer går i gang med at søge job.

En ny analyse fra IDA blandt 1.381 nyuddannede medlemmer viser nemlig, at knap halvdelen – 48 pct. – er i gang med at finde et job, allerede før den sidste eksamen er i hus. Andelen, der er jobsøgende, stiger til 83 pct. umiddelbart efter dimission, og en måned efter dimission er flere end 9 ud af 10 nyuddannede i gang med at søge job. 

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, mener, at tallene viser, at hele fortællingen om dovne og langsomme dimittender er præget af synsninger og mavefornemmelser fremfor fakta.

”Tallene taler deres tydelige sprog. IDAs dimittender er hurtige til at komme i gang med jobsøgningen, og jeg har svært ved at se, at det kan gå meget hurtigere med tanke på, at næsten halvdelen sender ansøgninger og går til jobsamtaler, mens de er i gang med det sidste semester. Vi skal også huske på, at de nyuddannede rent faktisk er i fuld krig med jobsøgningen på et tidspunkt at året, hvor mange virksomheder har droslet ned for sommeren og er på auto-reply,” siger Thomas Damkjær Petersen med henvisning til, at langt hovedparten af de nyuddannede bliver færdige i juni og juli måned.

I undersøgelsen svarer 9 pct., at de begynder jobsøgningen mere end en måned efter, at de kan kalde sig ingeniør eller naturvidenskabelig kandidat.

”I denne gruppe finder vi eksempelvis nyuddannede medlemmer, der venter på at søge en ph.d.-stilling, som skal på barsel, aftjene værnepligt eller er sygemeldte. Det samlede billede af dimittendernes indsats for at slå døren ind til arbejdsmarkedet, har jeg vanskeligt ved at se, kan være mere proaktivt. Jeg vil opfordre kommentatorer og politikere, der abonnerer på fortællingen om dovne og langsomme dimittender, til at sætte sig bedre ind i tingene, inden de stigmatiserer de unge,” siger Thomas Damkjær Petersen.