11.08.2021
2 min læsetid

Nyuddannede skal ikke betale regningen

Det vil få uoverskuelige konsekvenser hvis a-kassevilkårene for nyuddannede forringes

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Kvinde læser i bøger

Klimaregningen skal ikke finansieres ved at forringe dimittendsatsen

Det er på ingen måde en god idé at skære i dimittendsatsen for jobsøgende nyuddannede, i bestræbelserne på at skaffe penge til den grønne omstilling som Venstre nu lægger op til. Tværtimod vil det blive en dyr fornøjelse, mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen.

Ifølge ham risikerer forslaget om at pille ved dimittendsatsen, at nyuddannedes incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse risikerer at forsvinde, hvilket kan ødelægge hele dagpengesystemet.

”Hvis nyuddannede vender dagpengesystemet ryggen, er der en overhængende fare for, at systemet på sigt vil få langt færre nettobidragsydere. Det vil være hasard med den danske model, og give staten en ekstraregning af dimensioner. Hele tankegangen om at en nyuddannet skulle sige nej tak til et job med det argument, at dimittendsatsen er højere end SU’en, virker i øvrigt helt ude i skoven,” siger IDAs formand.

Skæres dimittendsatsen yderligere, eller sker der andre forringelser af nyuddannedes vilkår i dagpengesystemet, fjernes de unges tilskyndelse til at blive medlem af en a-kasse. Dermed risikerer man også at reducere forsikringsgraden, advarer Thomas Damkjær Petersen.

”Umiddelbart betyder det ikke det store for statskassen, men dagpengesystemet er delvist medlemsfinansieret, og har derfor et element af privat forsikring indbygget. Langtidseffekten af at færre unge vælger a-kassen til, hvis der skæres i dimittendsatsen, er derfor, at systemet på sigt vil få langt færre nettobidragsydere. Det vil på sigt give staten en ekstraregning af dimensioner, og være dårligt købmandskab, så det basker,” siger han.

A-kasserne er en succes, og derfor undrer det IDAs formand, at man fra Venstre nu er klar til at sætte det hele over styr.