19.06.2019
4 min læsetid

Politisk medvind til teknologi på Folkemødet

Teknologi er midlet, der skal forbedre verden. IDAs formand Thomas Damkjær Petersen ser tilbage på Folkemødet, der i år havde et fælles sprog på tværs af organisationer og deltagere.

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA

af Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA

I år var det ottende gang, at IDA kunne byde Folkemødets gæster indenfor til debat og events om nye teknologier og naturvidenskab. Jeg synes, det er opløftende at opleve, hvordan vi samler så mange spændende debatter og mennesker i teltet, år efter år.

Det giver stor værdi for IDA, at vi kan præsentere nye teknologier og synspunkter for både politikere og borgere.

Et nyt, fælles sprog

Rundt omkring på pladsen og i Techteltet oplevede jeg, hvordan FNs 17 Verdensmål er blevet et fælles sprog for både virksomheder, organisationer og politikere. Næsten alle debatter refererer til et verdensmål og næsten alle debattører synliggør, hvordan deres holdninger og løsninger kan give os en bedre verden.

Allerede i 2016 besluttede vi at bygge IDAs Vision 2025 på netop FNs 17 Verdensmål. Vi arbejder derfor allerede integreret med målene og på at bidrage til, at de bliver indfriet. Jeg er stolt over, at der var politisk opbakning i IDA til at bruge verdensmålene dengang; det har virkelig givet pote.

Thomas Damkjær Petersen
  • Formand for IDA (2016 - )
  • Civilingeniør (1983)
  • Erhvervskarriere: HT, HUR, Movia Trafikplanlægning. (1983 - 2016)

Læs mere og kontakt

Teknologien er en løftestang

Jeg oplevede også en anden meget positiv tendens på Folkemødet i år; Der er bred enighed om, at vi ikke kan indfri verdensmålene uden ny teknologi. Jeg tror at, flere har fået øjnene op for, at teknologien er den driver, der får verdensmålene til at lykkes. Det åbenlyse eksempel er klimaforandringerne, som blev fremhævet igen og igen. Men hvordan skal vi fx skaffe rent vand til alle uden ny teknologi (Verdensmål 6)? Eller hvordan skal vi bygge mere bæredygtige byer uden ny teknologi (Verdensmål 11)?

Et samarbejde der gør os stærkere

Igen i år åbnede vi teltdugen til Techteltet i samarbejde Engineer the Future, DTU, SDU, Aalborg Universitet og AU Engineering Aarhus Universitet. Hver især har vi mulighed for at trække på netværk, projekter og ikke mindst relevante forskere, der kom hele vejen omkring vores udvalgte emner.

I løbet af Folkemødets fire dage inviterede vi inden for til tre forskellige spor: Det digitale liv, Det grønne liv og Det gode liv. Det affødte spændende debatter om blandt andet ulovlig logning, kvinder i STEM og grøn omstilling.

Uden for teltet kunne interesserede få indblik i, hvordan man arbejder med teknologi ved at bygge sine egen drone eller sejle en fjernstyret u-båd.

Tag med i 2020

Hvis du aldrig selv har været på Folkemødet, vil jeg varmt anbefale det. Det gælder både, hvis du tager afsted som professionel eller som interesseret borger. Debatterne er mange og det er også nemt at komme hjem med viden og inspiration til, hvordan vi kan gøre verden til et bedre sted med ny teknologi.

Der var stor interesse i Techteltet for udvikling af hængende haver.