26.10.2021
2 min læsetid

Regeringens udspil om logning er for vidtrækkende

Justitsministeriets lovforslag om at revidere de danske logningsregler skyder ved siden af målet, og borgernes grundlæggende rettigheder er igen tilsidesat

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Datacenter

På trods af at EU-domstolen i flere omgange tydeligt har gjort det klart, at udifferentieret logning af hele befolkningen er et omfattende og alvorligt indgreb i retten privatlivet, og strider mod beskyttelse af personoplysninger samt ytrings- og informationsfriheden, ser det ud til, at generel og vilkårlig logning af borgernes telekommunikationsdata vil fortsætte.

Tilbage i 2016 kom der en klar dom fra EU-Domstolen om, at generel og vilkårlig logning af borgernes telekommunikationsdata ikke er tilladt, og at medlemsstaterne kun kan vedtage lovgivning som en forebyggende foranstaltning for målrettet lagring af data for udvalgte personer og alene med det formål at bekæmpe grov kriminalitet.

I 2020 lød det fra EU-Domstolen, at der undtagelsesvis og midlertidigt kan ske generel og udifferentieret logning, hvis et land står overfor en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed, der er reel og aktuel eller forudsigelig.

Alligevel vil justitsministerens lovforslag ikke gøre op med, at staten fortsat vil pålægge teleselskaberne at registrere og gemme oplysninger, om hvor borgerne er med deres mobiltelefoner, hvem de kommunikerer med og hvor længe de kommunikerer.

IDA har derfor sendt et høringssvar til Justitsministeriet, hvor der belyses en lang række kritisable elementer i lovforslaget.

Se IDAs høringssvar

Se eller gense konferencen "Logning – hvornår og til hvad?"