09.02.2018
3 min læsetid

Skatteaftalen er bremseklods for globaliseringen

Et arbejdsophold på over et år i USA eller Australien kan koste retten til dagpenge, hvilket er helt skævt, mener IDA

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Som en del af skatteaftalen mellem regeringen og DF står det klart, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i 7 ud af de seneste 8 år for at have ret til dagpenge.

Det nye såkaldte opholdskrav man nu skal opfylde for at få ret til arbejdsløshedsdagpenge, er dog skudt helt ved siden af målet, mener formanden for Ansattes Råd i IDA Juliane Marie Neiiendam.

”Intentionerne bag den politiske aftale kan sagtens være velmente, men skatteaftalen er og bliver et vildskud, der begrænser vores muligheder for at blive klogere. Hvis ingeniører og naturvidenskabelig uddannede fravælger et spændende og fagligt udfordrende job i en udenlandsk virksomhed i et år eller mere på grund af denne regel, vender de selvsagt ikke hjem med ny viden til gavn for os alle. Forskere vil måske også overveje deres ophold på universiteter i lande, der ikke længere er på Danmarks positivliste i skatteaftalen, og det vil være uheldigt,” siger hun.

Juliane Marie Neiiendam mener, at de nye regler ganske enkelt er urimelige i forhold til de medlemmer af A-kasserne, som har indbetalt til ordningen, og som nu mister retten til dagpenge, hvis de tager arbejde i udlandet for at dygtiggøre sig.

”Så er der ikke længere tale om et værn om vores velfærdssystem, men snarere om det modsatte. Viden er et råstof, der flyder over landegrænser, og hvis vi stavnsbinder danskerne til at arbejde i geografisk afgrænsede dele af verden, risikerer vi at stå fattigere tilbage,” siger hun.