04.04.2019
2 min læsetid

Travlhed i byggeriet smittede af på lønudviklingen

2018 bød på en solid gennemsnitlig lønstigning på 3,9 % for IDAs medlemmer på det private område. Dykker man ned i tallene, viser de, at medlemmerne indenfor bygge- og anlægsbranchen løb med de største lønstigninger med 4,8 % i gennemsnit.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Mand står i et nybyggeri

Der er gang i byggeriet. Det kan ses på lønstigningerne for IDAs medlemmer.

Byggekranerne troner op rundt omkring i landet. Og den høje aktivitet i byggeriet smittede også af på lønstigningerne for IDAs medlemmer i bygge- og anlægsbranchen samt i de rådgivende ingeniørvirksomheder. Det viser nye tal fra IDAs lønstatistik for 2018.

Bygge- og anlægsingeniørerne oplevede en gennemsnitlig lønfremgang på 4,8 pct., mens medlemmerne indenfor rådgivningsbranchen fik 4,3 pct.

”Det er gode tider IDAs medlemmer, uanset om de er ingeniører, cand. scient.er eller it-specialister. Ledigheden er lav, vi uddanner fortsat for få i forhold til efterspørgslen, og samtidig formår vi heller ikke at tiltrække og fastholde nok vidensarbejdere udefra. I disse år er aktiviteten i byggeriet høj, og det kan aflæses i lønudviklingen,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA.

I den anden ende af spektret ligger forsyningsselskaberne. De halter en smule efter gennemsnittet med en lønudvikling på 2,7 % i det forgangne år.

”En væsentlig del af forsyningsselskaberne er offentligt ejede aktieselskaber, og de har tradition for at følge lønudviklingen på det offentlige område, som normalt er lavere end lønudviklingen på det private område. Det er årsagen til, at den branche som helhed ikke holder trit med lønudviklingen på det private område set under et,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Lønudvikling i brancher 2017-2018 for privatansatte medlemmer af IDA

Lønudvikling i brancher 2017-2018 for privatansatte medlemmer af IDA

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2019 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik