Hjælp din opsagte kollega godt ud af jobbet

Som kollega kan du være med til at hjælpe en kollega, som står med fyresedlen i hånden, så de får taget en bedre afsked med arbejdspladsen og en roligere indgang til livet som jobsøgende trods alt.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Jeanette Svendsen er karriererådgiver i IDA.

Der er flere fyringer i luften i denne tid, og nogle opsagte får en abrupt og turbulent afsked med arbejdspladsen. Hvis en af tidens talrige opsigelser rammer din gode kollega, så kan du gøre en stor forskel for, hvor godt vedkommende har det i processen.

Tag den svære snak

Nogle opsagte føler sig alene og hægtet af fællesskabet. Som den gode kollega kan du sørge for at tale med dem, være lyttende og være til rådighed. Det er forskelligt, hvor meget den enkelte har lyst til at dele, men du kan sikre, at en opsagt kollega ikke står alene uden nogen på jobbet at tale med.

Selv om opsigelserne i denne tid stort set alle sammen relateres til corona, kan man som opsagt have svært ved at adskille den uheldige situation fra sin person og ikke tage det lidt til sig, at man er blevet opsagt.

“For de fleste kan det have en følelsesmæssig effekt, at de skal forlade gode kolleger og måske opgaver, som de er glade for. Det kan få nogle til at skynde sig at søge nye jobopslag uden at give plads til de følelser, som opsigelsen kan medføre. Derfor får de ikke nødvendigvis afsluttet på en god måde på arbejdspladsen,” fortæller Jeanette Svendsen, der er karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA.

Her kan du som kollega være med til at hjælpe den opsagte med at tage afsked og få overleveret opgaver på en rolig og ordentlig måde. Mind dem om, at opsigelsen ikke handler om dem men om virksomhedens situation lige nu.

Hvis man er opsagt og skal arbejde i opsigelsesperioden, er det især værd at give tid til afskeden. På den måde får den opsagte mulighed for at lukke opgaver og overdragelser ned på en måde, som de kan være tilfredse med, så afskeden sker med ro i maven.

Få styr på både det juridiske og afskeden

Ud over de arbejdsopgaver man må slippe, er det også en god idé at trække vejret dybt og handle roligt, når man opsiges fx pga. Coronavirus. Det kan give overblikket til at sende opsigelsen forbi IDA, så der er rene linjer omkring de juridiske aspekter af opsigelsen, og sagligheden er sikret. Husk din kollega på, at de kan få hjælp og ikke står alene med det juridiske.

Samtidig kan du være med til at arrangere en god afsked for kollegaen, så de ikke selv skal stå for planlægningen. Et godt farvel med gode kolleger gør, at man kan hilse på hinanden i fremtiden uden dårlige minder.

Revision af arbejdslivet

Hvis din kollega bliver sagt op, og det er en person, du har arbejdet tæt sammen med, så tilbyd dine input til, hvor de er særligt stærke fagligt, og som de kan bruge når CV’et skal støves af.

Tilbyd også dig selv som en del af et aktivt netværk, så din kollega får følelsen af, at der er gode mennesker at tale med derude. Det kan give et lysere perspektiv på fremtiden. Husk dem også på at de kan bruge IDA’s karriererådgivere til at få inspiration og råd til at komme ind i næste job.

“I en travl hverdag har man ikke altid tid og mulighed for at mærke efter, om man er det rette sted og laver det, man allerhelst vil. Mind din kollega om, at de kan bruge en situation som denne til at stoppe op og mærke efter, om de er det rette sted i arbejdslivet, eller om de måske godt kunne tænke sig at prøve noget helt andet nu,” råder Jeanette Svendsen.

Råd dem til at række ud

Dem der er gode til at bede om hjælp til CV og ansøgning, og dem der taler med netværk og kolleger om nye muligheder i andre virksomheder, er også dem der kommer hurtigst tilbage i job. Det viser årevis af erfaring i IDA.

“Få dem til at holde fast i relationerne også selv om de måske ikke har lyst lige nu. Sørg for at vise, at du og de andre kolleger på arbejdspladsen gerne vil hjælpe dem med kontakter til andre virksomheder, hvor I har netværk. Dem der tør bede om hjælp og bruge “the wisdom of the crowd” står stærkere og finder ofte flere muligheder for at komme godt videre,” slår Jeanette Svendsen fast.

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA