Råd fra eksperten: Brug MUS til at holde dig markedsklar

Det er vigtigt, at du tænker over dine planer for fremtiden, så du kan gå proaktivt til din MUS-samtale.

Peter Leth er områdedirektør for Ledelse og kurser i IDA.

Tag dine drømme og karriereønsker alvorligt og få planlagt dit arbejdsliv. Det er godt at gøre status over, hvordan du holder dig markedsklar og skarp, så du har en aktiv plan, når du møder til MUS.

Det er dit og kun dit ansvar at arbejde for, at dine ambitioner, drømme og planer bliver ført ud i livet. Tiden går stærkt, og alle har travlt – så det er dybest set kun dig selv, der præcis ved, hvor du vil hen med din karriere.

Det er derfor vigtigt at tage dialogen om dine drømme og ambitioner med din chef til MUS, som typisk ligger i første kvartal. For i den travle hverdag er det ikke sikkert, at din leder ser signalerne om, hvor du gerne vil hen med din karriere.

Vær din egen karrieres lykkesmed

Når vi starter et nyt år – og MUS står for døren – er det en god idé at kigge tilbage på opgaver, du trives med – og at kigge frem på opgaver og projekter, som du har lyst til at være en del af eller løse i fremtiden.

Det handler om at finde ud af, hvor du er på vej hen i din karriere. Ligesom Alice i Eventyrland siger: ”Hvis det er ligegyldigt, hvor du skal hen, så kan man gå med det samme.” Men hvis du skal have en plan og en retning, skal drømmene og ønskerne planlægges. 

Bliv inspireret af andre

Når du har fået formuleret dit karrieremål, kan du søge efter kolleger og andre i dit netværk, som har en karriere, der ligner det, du drømmer om.

Tjek dem ud på LinkedIn og se på deres profiler. Hvad de har arbejdet med for at nå deres mål?  Hvilken baggrund har de uddannelsesmæssigt? Hvor kan du finde inspiration? Du kan også invitere dig selv ud på kaffe med folk i dit netværk, som kan give dig inspiration og sparring.

Hold fast, i det du vil

Når du sætter dine mål, er det vigtigt, at du selv tager ansvar for at nå dem.

Når du taler med din chef om dine drømme og udviklingsønsker, skal du holde fast i, det du gerne vil. Du skal være loyal over for dine drømme. Og indser du, at du ikke kan få opfyldt dine mål, må du overveje om du skal forfølge dem på en anden arbejdsplads.

70/20/10 mulighederne

Du skal tænke på, at dine muligheder for at udvikle dig kan hentes flere steder. Det kan man også kalde 70/20/10-forholdet.

70 procent af udviklingen skal du finde i jobbet, 20 procent gennem en coach, mentor eller erfaren kollega og kun 10 procent er gennem reel træning og uddannelse. Derfor skal du overveje, hvor dine udviklingsmål passer ind. Du skal gøre det konkret, når du møder op til MUS.

Hvad kan du lære i jobbet? Hvis du for eksempel gerne vil være leder, er der så en studentermedhjælper, du kan få ansvaret for? Kan du blive projektleder – og måske tage noget uddannelse i projektledelse? Er der en leder, der kan være din coach?

Vær på forkant

Det er smart at være forberedt til MUS-samtalerne – også selvom det kursus, du mener matcher dine karrieredrømme, først er til efteråret. Man siger jo også, at heldet tilsmiler dem, der er flittige og arbejder bevidst mod et mål. Så tænk nu over dine planer for fremtiden og sig det højt til din lede.

Læs også: hvordan forbereder du dig til MUS-samtalen?.

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd