Pension og efterløn for selvstændige

Mange selvstændige tænker ikke på pensionsopsparingen, før det er for sent. Som lønmodtager indgår en pensionsopsparing typisk i ens ansættelseskontrakt, men som selvstændig sparer man ikke automatisk op og skal derfor træffe nogle aktive valg.

Folkepension

Ligesom alle andre har du ret til folkepension, når du når folkepensionsalderen, men folkepension vil næppe være nok for dig, der er vant til at tjene mere i din virksomhed. Og som selvstændig har du ikke en arbejdsmarkedspension, og det betyder også, at du heller ikke er dækket ind under de forsikringer, som automatisk følger med arbejdsmarkedspensionen, såsom livsforsikring.

ATP-pension

Du kan med fordel overveje at begynde at indbetale til en ATP Livslang Pension. Med en sådan løsning lægger du både penge til side til pension, men du tegner også en livsforsikring, der sikrer dine nærmeste med et engangsbeløb, hvis du skulle gå hen og dø.

ATP Livslang Pension er en kollektiv pensionsforsikring, hvor princippet er, at man selv og ens arbejdsgiver eller staten betaler ind til ens pension i ATP. Som selvstændig skal du derfor selv oprette en indbetaling.

Individuel pensionsopsparing

En anden løsning vil være at oprette en individuel pensionsopsparing gennem et pensionsselskab eller et pengeinstitut. Det kan også gøres som supplement til ATP. IDA anbefaler, at du etablerer pensionsopsparinger hos enten ISP Pension eller DIP, så kontakt eventuelt dem og få personlig rådgivning.

Spar op i din virksomhed

En tredje løsning er at spare op i din virksomhed og bruge overskuddet af salget af din virksomhed, når du går på pension. Borger.dk oplyser, at ved salg af virksomhed kan en skattepligtig fortjeneste på op til 2.743.700 kr. (2018) indsættes på en pensionsordning med skattefordel.

Hvert år kan du sætte op til 30 pct. af overskuddet i din virksomhed ind på en individuel pension og få fuldt fradrag for din indbetaling. Ulempen er dog, at du ikke kan vide, hvor meget overskud din virksomhed i sidste ende giver, så derfor er det en god ide også at have en anden pensionsopsparing.

Efterløn som selvstændig

Som selvstændig kan du indbetale til en efterlønsordning via din A-kasse ligesom alle andre. Og når tiden kommer, hvor du vil gøre brug af din efterløn, kan du som selvstændig også arbejde ved siden af efterlønnen. Det skal ske efter én af fire efterlønsordninger. Læs om de fire ordninger på borger.dk og vær opmærksom på, at dine arbejdstimer vil blive trukket fra din efterløn. Har du flere spørgsmål til efterløn, kan du kontakte Akademikernes A-Kasse.

Jeg går på pension

Når du forlader arbejdsmarkedet ændrer din livsstil sig og du får mere mulighed til de ting du holder allermest af. Opdater dig og læs hvordan du tilpasser dine forsikringer til din tilværelse som pensionist. 

Læs mere om dine forsikringer som pensionist

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her