Sådan beregner du dit honorar med IDAs lønværktøjer

Som selvstændig skriver du ofte fakturaer i stedet for at få løn. Men du kan alligevel have stor nytte af at kombinere IDAs stærke lønværktøjer og honorarsatsberegner til at regne ud, hvor høj din timepris skal være for at sikre den ønskede indtægt

Selvstændige kan sagtens bruge IDAs lønværktøjer, men de skal anvendes med lidt omtanke. Den primære årsag er, at det statistiske grundlag for selvstændiges data er påvirket af, at gruppen af selvstændige er langt mindre end gruppen af ansatte i IDAs lønstatistik.

Forskellene på fx indtjening mellem selvstændige er også langt større end blandt ansatte. Desuden er svarprocenten for selvstændige på 23 pct. Det er 11 procent lavere end for ansatte.

IDA beder hvert år i september medlemmerne om at dele deres løndata. I 2024 har 773 selvstændige indsendt data til IDAs Lønstatistik - det svarer til en svarprocent på 23 pct.

Anvendt rigtigt kan løndata for ansatte være en stor hjælp, når du fx som selvstændig skal estimere din timepris eller vurdere, om du får nok ud af indsatsen.

Du kan bruge IDAs forskellige værktøjer til at skyde dig ind på, hvad en realistisk timepris er for netop dig og din virksomhed.

Sådan bruger du IDAs værktøjer

Få overblik med Lønstatistik 2024

Du kan orientere dig i indkomst og honorarforholdene for selvstændige i IDA Lønstatistik 2024, fx hvordan honorarerne fordeler sig på brancher, virksomhedsstørrelse og antal ansatte. Bemærk at tallene vedrører kalenderåret 2023 i modsætning til ansatte, hvor tallene tager udgangspunkt i september-lønnen 2024.

Du får også et godt overblik over, hvad man tjener i private virksomheder eller den offentlige sektor.

Se honorarforhold for selvstændige i IDAs Lønstatistik (side 39-43)

Sådan kan du estimere din timepris

Som selvstændig kan du have brug for at vurdere, hvor høj din timepris skal være.

Her er en brugbar metode, at tage udgangspunkt i, hvad en ansat med samme profil tjener og herefter vurdere dine øvrige omkostninger ved at være selvstændig.

1. Brug IDAs lønberegner som udgangspunkt

Tag udgangspunkt i IDAs Lønberegner – Her kan du se, hvad en profil tjener, der ligner dig selv på en række parametre, fx anciennitet, branche, ansvarsområde, ledelsesansvar mm.

I IDAs lønberegner kan du se både gennemsnitslønnen og hvordan lønningerne fordeler sig. Du kan også se, hvor mange der har forskellige ”andre goder”, fx fri telefon, frokostordning, pc m.v.

Du kan fx se, hvad en civilingeniør med 20 års erfaring, der arbejder i som projektleder i energisektoren i Nordjylland tjener.

Brug IDAs Lønberegner

2. Firmalønstatistikken

Næste skridt er at bruge IDAs Firmalønstatistik til at sammenligne lønniveauet i en lang række virksomheder. Der er index for virksomheder, hvor mere end 5 IDA-medlemmer har indsendt lønoplysninger.

Det kan give dig en fornemmelse af, hvordan lønningerne varierer i virksomheder, der beskæftiger sig med det samme som dig selv.

Brug IDAs Firmastatistik

3. Vilkårsguide – fordi løn er mere end kroner og ører

I IDAs Vilkårsguide kan du for de samme virksomheder sammenligne en række andre ansættelsesvilkår som fx bonus, ekstra ferie, arbejdstid, overtidsbetaling, kompetenceudvikling mm.

Gå til IDAs Vilkårsguide

4. Omregning fra løn til honorar

Men du er ikke ansat – udover dit eget honorar ("løn") har du som som selvstændig en række omkostninger til fx husleje, markedsføring, kompetenceudvikling, ferie, pension og forsikring. Desuden skal du også vurdere, hvor mange timer du i gennemsnit kan fakturere.

Det grove estimat er, at tage månedslønnen for en relevant ansat i lønstatistik/lønberegner og dividere den med 160,33.  Så har man timesatsen, man kan gange med 2,5. 

Men det er en god idé at regne mere præcist på omkostningerne. Både for at sikre, at der er nok tilbage til dig selv efter omkostninger. Men også for at sikre, at du konkurrerer med andre virksomheder og evt. deres egne ansatte på det ønskede niveau.

Her kan du bruge IDAs Honrarsatsberegner, der ud fra din omkostningsstruktur giver dig et godt bud på den timepris, du skal fakturere ud.

Læs mere og brug IDAs Honorarsatsberegner

Kontakt

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte en af IDAs rådgivere, hvis du har spørgsmål eller har behov for sparring.

Kontakt IDAs juridiske rådgivere.