6 trin til at bygge et succesfuldt team som STEM-iværksætter
Det rigtige team er afgørende for, om din startup får succes eller fejler. Her er seks trin til at sammensætte et hold, der driver din virksomhed fremad.
At finde de rette folk til dit startups team er en af de vigtigste – og sværeste – opgaver som iværksætter og selvstændig.
Et godt team handler om meget mere end at finde specialister med de rigtige tekniske kompetencer. Det kræver, at du skaber en strategi for både samarbejde, ledelse, fælles værdier og klare roller.
Her er de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig:
1. Skaf de kompetencer, som din startup mangler
Mange iværksættere ansætter folk, der ligner dem selv og har samme faglige baggrund. Men det er ikke altid den bedste strategi. Et stærkt team har forskellige kompetencer.
Se i stedet på, hvad din startup mangler: Har I forretningsforståelse, som kan hjælpe jer med at navigere i branchen og på det marked, jeres virksomhed arbejder inden for? Har I marketingsekspertise, som sikrer, at I får jeres produkt ud til de rigtige folk? Har I fundraising-kompetencer, som sørger for at hente investeringer ind til at skabe et økonomisk fundament for virksomheden?
Find folk, der kan supplere dig. Det gør det også nemmere at definere roller og ansvarsområder.
2. Undgå kaos – fordel rollerne
En startup med en masse nye teammedlemmer kan hurtigt blive kaotisk, hvis roller og ansvar ikke er tydeligt defineret. Hvem er fx CEO for virksomheden? Hvem er CTO? Definér, hvad disse roller indebærer konkret for jeres daglige arbejde.
Du kan også overveje, om det er dig, der skal være leder i det team, du har bygget. Hvis du hellere vil fokusere på det faglige i det produkt eller den service, du har udviklet, kan du finde et medlem til teamet, der bedre kan udfylde lederrollen.
3. Fælles værdier er en forudsætning for godt samarbejde
Når det kommer til kompetencer, er det vigtigt, at I er forskellige. Men når det kommer til værdier, tilgangen til arbejde og målsætninger, er det vigtigt, at I (i det store hele) er ret ens. Så I kan trække i samme retning, men bidrage med noget forskelligt.
Derfor er det en god idé at finde teammedlemmer, der deler din vision for virksomheden og er enige i, hvordan I arbejder i sammen. På den måde minimerer du eventuelle konflikter.
4. Skab en åben kultur – og lær af fejlene
Nulfejlskultur kvæler innovation. Det er afgørende, at du skaber et miljø, hvor dit team trygt kan eksperimentere, tage chancer og dele erfaringer – også når de har begået fejl, såvel som når de har haft succes. Det fremmer jeres fælles læring, og det skaber tryghed i dit team.
Det skaber også en åben kultur, når du afgiver ansvar og viser tillid til dine teammedlemmer. Undgå micromanaging og vis, at du har tillid til, at de andre nok skal klare deres opgaver.
5. Fokuseret og tilpasningsdygtig ledelse skaber resultater
Lederen af teamet – uanset om det er dig eller en anden – skal sætte klare, ambitiøse og realistiske mål for jeres startup og hvert enkelt teammedlem. Bryd dem ned i delmål, så alle ved, hvad de arbejder hen imod.
Fejr jeres succeser, men vær også parat til at justere virksomhedsstrategien, hvis markedet eller udefrakommende omstændigheder ændrer sig.
6. Vær fleksibel – men hold fast i dine kerneværdier
Startups befinder sig i et konstant foranderligt landskab. Nye markeder, politiske skifte eller nye gennembrud kan påvirke jeres forretningsmodel. Tilpas dig de omskiftelige vilkår, men bevar de værdier og visioner, der definerer din virksomhed.
Få mere sparring til din startup
En god mentor kan løfte din startup og give dig branchespecifik vejledning og netværk, som kan være afgørende for lige netop din situation.
IDAs mentorprogram er også for selvstændige og iværksættere. Her kan du blive matchet med en mere erfaren iværksætter og få personlig sparring i forhold til dit arbejde som leder af en startup. Læs mere her.