03.04.2025
3 min læsetid

Sådan skaber Jacob et økonomisk bæredygtigt liv som selvstændig

Jacob Gøtterup har valgt en livsstil, hvor han skærer unødvendigt forbrug væk for at få økonomisk ro – både privat og i sin virksomhed. Nu rådgiver han andre om, hvordan de kan gøre det samme.

IDA

af IDA

At have egen virksomhed indebærer ofte økonomisk usikkerhed. Jacob Gøtterup har gennem flere iværksætterprojekter lært at jonglere hus, gæld og familieliv, mens han opbyggede sin virksomhed. I dag har han skabt den økonomiske frihed til at styre sin selvstændige karriere i den retning, han ønsker.

Tilbage i 2019 arbejdede Jacob som sektionsleder hos COWI. I samme periode voksede hans interesse for bæredygtige investeringer.

”Der var rigtig meget gang i den grønne dagsorden. Folk ville gerne investere i noget grønt. Men mange tænkte ’går mine penge overhovedet til at skabe en forandring?’”, siger Jacob.

En online platform for bæredygtige investeringer
Jacobs første selvstændige virksomhed var en crowdlending-platform, hvor private investorer kunne finansiere bæredygtige projekter og få konkret indsigt i deres effekt. Den indsigt havde Jacob tidligere savnet, når han forsøgte at sætte sig ind i bæredygtige investeringer.

”Man kunne lave en beregning på investeringsprojektet og se, hvor meget CO2 det reducerede, hvis investorerne for eksempel gav 10.000 kr. Så der var en fuldstændig 1-1 sammenhæng mellem investering og impact”.

Projektet fik en fremragende start, med mange interesserede kunder og investorer. Men med Ruslands invasion i Ukraine steg energipriserne, inflationen og renterne, hvilket skabte usikkerhed og mindre investeringslyst. Den økonomiske udfordring blev for stor for Jacob og hans team og tærede for hårdt på psyken, når de alle havde familieliv ved siden af.

”Vi besluttede at stoppe, mens legen er god, og vi kunne opløse selskabet uden at gå konkurs. Vi sørgede for, at alle de investeringer, folk havde lavet, gik videre og vi lavede et partnerskab med en anden platform, som stadig eksisterer,” siger Jacob.

Ny tilværelse som rådgiver om ESG og bæredygtig økonomi
Efter sin første virksomhed sad Jacob i en lederstilling i Københavns Kommune, men hans passion for økonomi og bæredygtighed trak ham tilbage som selvstændig. Nu handlede det ikke kun om bæredygtige investeringer – det handlede om at gøre sin privatøkonomi så bæredygtig som muligt.

Man kan sige, at det handler om at sænke sit indtjeningspres. Jeg har tre børn og kone og hus. Så selvom jeg var rigtig god til min økonomi, ville jeg stadig have et højere indtjeningspres, end hvis jeg var 22 og single. Så det er klart, at jo ældre man er, når man bliver selvstændig, jo mere skal man have styr på sin økonomi. Fordi den er større og også mere kompleks.

Jacob Gøtterup,
Selvstændig

Jacobs nye virksomhed fokuserer dels på ESG-rapportering til SMV’er og dels på at skabe en økonomisk bæredygtig tilværelse og rådgive folk om, hvordan de får en sund økonomi, der udvikler sig positivt over tid. Det vil sige, at når alle værdier og alt gæld er opgjort både privat og i virksomheden, så skal det endelige tal helst være positivt – og gerne mere positivt måned for måned.

Kombinér økonomi med følelser
Jacobs erfaringer som selvstændig har lært ham at vedligeholde den vigtige selvdisciplin, det kræver at blive ved med at holde styr på økonomien, selv hvis arbejdet virker kedeligt.

”For mig har det hjulpet meget at kombinere økonomi med følelser. For dels at få motivation til at interessere mig for det, men også for at være vedholdende. Det at have styr på økonomien har en masse positive effekter på min livsglæde, min familie, vores fremtidsmuligheder, hvor vi kan tage hen på ferie, hvilket hus vi kan bo i – alle sådan nogle ting,” siger Jacob.

Her er Jacobs fem bedste råd til at skabe en bæredygtig økonomi:

1. Lav et realistisk budget – og brug det aktivt
Sørg for, at dit budget inkluderer alle dine indtægter og udgifter, sæt mål for de enkelte poster, og lav budgetopfølgning så du hele tiden er på rette spor. Tænk på budgettet som en daglig driftsopgave både i virksomheden og i privaten.

2. Sænk dit indtjeningspres for at kunne træffe de rigtige beslutninger
Når du sænker dit indtjeningspres, sænker du samtidig behovet for at jagte en indtjening for enhver pris. Det har stor indflydelse på dine strategiske valg, kunder og langsigtede mål for virksomheden.

3. Brug penge bevidst – både privat og i virksomheden
Hav et bevidst forbrug og køb kun ting, der skaber værdi i dit privatliv eller din virksomhed. Spørg dig selv, hvad det egentlig er, der giver dig glæde eller gavner dit liv. Undgå unødvendige services og abonnementer.

4. Gæld er en byrde – undgå unødvendige lån
Undgå så vidt muligt enhver form for gæld – uanset om det er studielån, forbrugslån eller afbetalinger på din seneste telefon. Afbetalinger giver kun mening, hvis det er uden renter og gebyrer, understreger Jacob.

5. Hav en langsigtet økonomisk strategi
Gør det klart for dig selv, hvor du gerne vil hen både i din privat- og virksomhedsøkonomi. Hvad vil du, og din familie, gerne have mulighed for? Hold løbende styr på dine værdier (fx hus, bil, formue, investeringer) og al din gæld (studielån, privatlån, forbrugslån) – track det gerne hver måned.
For Jacob er det langsigtede mål fx at have frihed til at kunne skifte retning både i livet eller i karrieren, uden at økonomien skal være en hindring for det.

Vil du høre mere om Jacobs betragtninger om privatøkonomi som selvstændig? Tilmeld dig dette webinar den 30. april: Skab økonomisk ro som selvstændig