Otte gode råd, hvis du oplever sexchikane

Ingen skal finde sig i krænkende adfærd eller sexchikane på deres arbejdsplads. Vi har lavet en guide, så du nemmere kan reagere på den svære situation, det kan være selv at blive udsat for krænkende handlinger eller overvære kolleger bliver det.

Eva Jakobsen er arbejdslivskonsulent hos IDA.

Krænkende handlinger eller sexchikane, uanset grovheden, sætter sig som ar på sjælen. Men når vi snakker højt om det sammen, fjerner vi skammen.

Men det er lettere sagt end gjort, for det kræver både mod og styrke at sige fra over for dem, der krænker eller at fortælle om dine oplevelser til enten din leder, din tillidsrepræsentant eller en god kollega.

Ingen bør gå rundt med krænkende oplevelser alene. Derfor har vi udformet 8 gode råd, som forhåbentlig kan gøre det nemmere for dig og dine kollegaer at tale åbent om sexchikane.

1. Når vi siger det højt, fjerner vi skammen

Lige meget hvor dine oplevelser befinder sig i spektret fra grov sexchikane til mindre krænkelser, er det en rigtig god ide at snakke med nogen på dit arbejde, hvis din personlige grænse er blevet overskredet.

Sexchikanes væsen er, at det kommer ud af proportioner, og hvis man ikke lige får sagt fra i situationen, vender man det ofte indad. Man tænker, “havde jeg det forkerte tøj på, sendte jeg nogle forkerte signaler eller er det mig, der er for sensitiv?”

Når du siger det højt til en god kollega (eller en tillidsmand), så foregår det pludselig ikke længere kun i dit hoved, og så er næste skridt nemmere: Sig fra!

2. Sig fra – og bliv på din egen banehalvdel

Det er ikke nemt at sige fra lige når nogen – særligt hvis de har mere magt end dig – overskrider dine grænser. Det er ofte noget man skal øve sig i eller tage tilløb til. Det kan være en god idé at forklare din oplevelse over for din krænkende kollega så konkret og objektivt som muligt, samt hvad det gjorde ved dig. Det kan han eller hun ikke være uenig med dig i, da det er din oplevelse.

En måde at sige det på er at blive på egen banehalvdel. “Jeg oplevede, at der skete det her, og det blev jeg faktisk ked af. Jeg kunne godt tænke mig at høre din version af det. Men fremadrettet vil jeg gerne have, at du ikke siger sådan eller gør sådan”.

3. Gem beviser eller send dem til en god veninde

Dokumentér det, du oplever ved at skrive det ned, og sørg for at gemme eventuelle mails, sms'er eller krænkende billeder.

Det er hverken rart at have liggende på din telefon til evig påmindelse eller noget, der skal komme mellem dig og en eventuel kæreste. For at undgå det, kan du lave en aftale om at sende dem til en veninde eller kollega, inden du sletter det fra din egen telefon. Men husk at sig det til vennen eller kollegaen inden du sender – så de ikke tror det er fra dig.

4. Ingen udløbsdato for sexchikane

Hvis du ikke formår at sige fra i situationen, er det aldrig for sent at tage snakken senere. Der er med andre ord ingen udløbsdato på krænkende handlinger. Men jo før du får det sagt, jo bedre er det. Dels fordi I begge to bedre kan huske hændelsen, og så får du også signaleret et klart nej til kollegaens eller chefens adfærd.

5. Tal med din leder eller tillidsrepræsentant

Gå til enhver tid til en arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant. Du kan tale med dem om, hvordan de skal gå videre med det, og om de overhovedet skal gå videre med det. I kan aftale, at du får sagt klart nej over for adfærden, og hvis det gentager sig – så må tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanten gå videre med det.

Da tillidsrepræsentanter er de eneste på arbejdspladsen, der må tale til ledelsen på vegne af andre medarbejdere, er det muligt, at de kender til andre, der har haft en lignende oplevelse og måske ligefrem med den samme krænkende person. I så fald har din tillidsrepræsentant mulighed for at sige til ledelsen, at de har hørt om flere lignende oplevelser, samtidig med at de holder dig anonym.

6. Hjælp din kollega

Hvis du overværer en kollega, der bliver krænket, så hjælp ham eller hende med at sige “hey, hvad skete der lige der?” Lad være med at gøre dig til dommer eller tro, at I skal i en retssag og bevise det. Men hvis det gør ondt i maven på dig at overvære en af dine kollegaer blive talt nedladende eller seksuelt til, så tænk over hvis det var dig der blev udsat for den adfærd, og hvad du ville ønske dine kolleger, gjorde for at støtte dig.

Hvis du ikke siger fra, når du ser krænkende adfærd eller direkte sexchikane, kan det virke dobbeltkrænkende for den kollega det går ud over.

Hvis du er i tvivl, om du burde gribe ind, så forestil dig, at din kollega havde fået en syngende lussing i stedet for. Det er sådan, krænkelser opleves psykisk.

Hvis en kollega omvendt henvender sig til dig for at indvie dig i hans eller hendes krænkende oplevelser, er det vigtigt, at du giver indtryk af, at det ikke er i orden. Lyt og spørg ind. Og hvis du virkelig ikke ved, hvad du skal sige, så nøjes med sige: ”Det er jeg ked af at høre, hvad kan vi gøre herfra, og er der noget, jeg kan hjælpe med?” Undgå at komme med råd om at det bør din kollega ikke tage sig af eller nedgøre det. Din kollega henvender sig måske ikke til dig fordi du skal fixe det – eller blive kollegial forsvarsadvokat – men for at justere sin opfattelse, slippe af med skammen og måske samle mod til at sige det til den der har haft en krænkende adfærd.

7. Lav regler i fredstid

Selvom du ikke oplever krænkende adfærd eller direkte sexchikane på dit arbejde, er det ingen grund til at vente på det sker. Regler skal nemlig laves i fredstid. Ikke bare for din egen skyld, men også for at støtte lederne i, hvordan de opdager fremtidige sager.

Det gælder udformning af nogle officielle retningslinjer i forbindelse med sexchikane, præcis som I forhåbentlig allerede har for alkohol, rygning, stress og sygefravær.

Det kan blandt andet indebære at udforme APV’er eller årlige spørgeskemaer, hvor der ikke bare bliver spurgt til, om medarbejderne har været udsat for sexchikane. Få har været direkte udsat for sexchikane, men mange har (desværre) været udsat for krænkende handlinger.

Udformning af både APV og sexchikanepolitik hjælper IDA meget gerne med.

8. Tøv aldrig med at ringe til IDA

Hvis du har været udsat for krænkende handlinger, sexisme eller sexchikane så kontakt IDA. Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde.

Det er din oplevelse af situationen der gælder. Groft sagt så er det den der bliver trådt over foden – eller udsat for krænkende adfærd der bestemmer om det gjorde ondt – ikke den der træder.

Mobning og sexchikane - få hjælp i IDA

Hvis du har været udsat for upassende adfærd, krænkende handlinger, mobning eller chikane i forbindelse med dit arbejde, så kontakt IDA. Her kan du i fuld fortrolighed tale med en rådgiver om din oplevelse.

Kontakt IDAs rådgivning 

Læs mere om mobning og sexchikane her.

Læs mere

Råd og vejledning

Kontakt IDA

Har du været udsat for mobning eller sexchikane på din arbejdsplads? Kontakt IDA og få rådgivning og støtte i en svær situation.

Skriv til os