06.01.2016
2 min læsetid

Andreas Mogensens rumrejse – i rummet

Andreas Mogensen fortæller i denne video, som er den anden i en serie på 3, om ankomsten på rumstationen, sit arbejde på deroppe, og han viser samtidig nogle af sine optagelser derfra.

Katja Isabel Romme Simonsen

af Katja Isabel Romme Simonsen

Da Soyuz ankommer til den russiske rumstationen, bliver Andreas Mogensen modtager af 6 andre astronauter, som er begejstret for at se, at de er kommet godt derop. Han bliver ført hen til rumstationen, men kan pludselig ikke genkende noget som helst.  

”Jeg var helt forvirret, for jeg havde jo trænet for at kunne genkende rumstationen. De andre fortalte mig så, at jeg stod på loftet, og det var derfor, at alt var vendt på hovedet. Det er sjovt, hvordan hjernen kan blive forvirret, når man pludselig ser noget fra en anden vinkel og perspektiv”, fortæller han.

Andreas Mogensen fortæller om oplevelsen i rummet, at det virkede som en drøm og lidt uvirkeligt, da han hver dag fik nye oplevelser og indtryk på så kort en tid.

Jorden er vores rumskib

Andreas Mogensen opgave på rumstationen var at teste det fysiologiske, om hvad sker der med kroppen på længere sigt, når den er i vægtløs tilstand. Samtidig skulle han for DTU Space studere kæmpe lyn. Han tog nattebilleder og optog film af voldsomme uvejr.

”Da jeg filmede, så jeg et blåt lyn skyde op ud mod rummet, og det er første gang, at det er blevet set og filmet,” siger han.

Optagelserne og billedernes skulle bruges i forhold til den globale opvarmning, og skulle beskrive vekselvirkning mellem troposfæren til stratosfæren. Her kan vandamp, som er en drivhusgas, bevæge sig mellem disse, og have en betydning for temperaturforholdene på Jorden, når det transporteres op i stratosfæren, hvor det kan være i længere tid.

”Jorden er vores rumskib på vores rejse rundt om solen, og vi har ingen redningsbåde, så hvis der skulle ske noget med Jorden, så er der ingen udvej. Vi må derfor passe på den, for det er vores rumskib,” fortæller han.

Andreas Mogensens rumrejse 1-3

Videoen er en del af en serie på 3 om astronauten Andreas Mogensens tur ud i rummet.

  1. Andreas Mogensens rumrejse - opsendelsen
  2. Andreas Mogensens rumrejse - i rummet
  3. Andreas Mogensens rumrejse - hjemturen

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev

Læs mere

Netværk

Meld dig ind i IDA Space

IDA Space er et fagligt netværk for alle med interesse for livet, universet og teknologien og forskning i rummet. Igennem året afholder vi forskellige arrangementer, events og ture med fokus på forskning og teknologi i rummet.

Læs mere