15.03.2016
5 min læsetid

3 ting som blockchain-teknologi gør muligt

Blockchain-teknologien er kendt som den kryptografiske rygrad i Bitcoin-valutaen, men teknologien kan meget mere end det. IDA har samlet tre bud på potentialet i blockchains.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Kryptovalutaen Bitcoins bliver ofte omtalt som en revolution af betalingstjenester. Men eksperter bag teknologien beskriver den bagvedliggende teknologi - blockchain - som den virkelige revolution - sammenlignelig med internettet for over to årtier siden. Læs også vores guide til Blockchain, og bliv endnu klogere på teknologien bag Bitcoin.

Den prominente Bitcoin-udvikler Jeff Garzik  har så meget tiltro til teknologien, at han sammen med et rumfartsselskab planlægger at opsende minisatellitter, der skal broadcaste den seneste udgave af en given blockchain til områder med ustabilt internet.

For at forstå potentialet i blockchain-teknologien må man forstå, hvordan den fungerer. I en Bitcoin-sammenhæng sørger blockchainen for, at holde styr på hvor mange virtuelle mønter, der knytter sig til en given Bitcoin-wallet. Men på et mere overordnet plan kan teknikken mere end det.

‘Tænk på det som en måde at overføre en digital besked fra en part til en en anden, hvor begge parter kan stole på beskedens integritet, selv om de ikke stoler på - eller kender - hinanden,’ forklarer Scott Rosenberg for Backchannel

Beskederne er lige nu for det meste Bitcoins. Men sådan behøver det ikke at være. IDA Universe giver her tre bud på, hvad teknologien kan understøtte foruden digitale valuta.

Intelligente kontrakter

En af de mest vidtrækkende bud på blockchain-brug er såkaldte intelligente kontrakter.

Med elektroniske kontrakter kan en kunde automatisk betale en leverandør, så snart et produkt bliver leveret. Virksomheden SmartContract forklarer, at konceptet bruges når en kunde er blevet lovet et definitivt og målbart resultat.

For eksempel kan kontrakten tjekke, hvor mange der har klikket på en elektronisk annonce og bruge den viden til at betale reklameselskabet.

På samme måde som Bitcoin-systemets register er offentligt, kan man forhindre forfalskning med de intelligente kontrakter, mens det bliver så godt som umuligt at løbe fra kontrakten, hvis den selv tjekker kriterierne og udfører betalingen.

Systemet er ikke kun interessant for it-kyndige. It-advokat Martin von Haller Grønbæk understreger over for Version2, at der er stor potentiale i teknikken fra et juridisk synspunkt.

- Mulighederne er uanede. Det her vil kunne nedsætte de omkostninger, der normalt er forbundet med finansielle transaktioner markant, siger han til Version2.

Unik på nettet - Identifikation med blockchain

Over 30.000 mennesker har foreløbig gjort brug af tjenesten OneName, der giver en verificeret ID i cyberspace.

Sociale medier som Twitter opererer allerede med et verificeret-ikon, der bekræfter, at en Twitter-profil tilhører for eksempel Paven eller Barack Obama. OneNames identifikationstjeneste skal give samme verifikation på tværs af internettet.

Det vil sige, at man verificerbar har en ID, der for eksempel knytter din blog med din Facebook og LinkedIn-profil..

På sigt er hensigten ifølge OneName, at identifikationen kan bruges over for virksomheder til at bekræfte din identitet juridisk

Crowdsource lagerplads i fælles sky

Virksomheden Storj crowdsourcer mennesker med overskydende lagerplads på computeren. Brugere stiller gennem programmet DriveShare ubrugt harddiskplads til rådighed for andre - og modtager som belønning betaling i Bitcoins.

Brugere på udkig efter en decentral cloududbyder kan med søsterprogrammet MetaDisk, som giver adgang til den lagerplads, andre har til overs. Inden din data havner på et tilfældigt menneskes computer bliver den krypteret med en privat nøgle, så kun du selv har adgang, lover selskabet.

Samtidig bliver al data gemt flere steder på flere forskellige fysiske placeringer, så censur eller naturkatastrofer ikke betyder, at data mistes. Alt information om dataets placering og ejer gemmes i blockchainen, fremgår det af Storj’s whitepaper.

I vores guide til Blockchain, kan du læse endnu mere om teknikken bag Blockchain:

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder