09.03.2017
3 min læsetid

»Blockchains bliver mere reguleret end noget andet«

Blockchain-teknologien rummer et enormt potentiale for at springe mellemmænd som banker over. Men det kommer ikke til at ske, mener en af Danmarks førende it-advokater.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Teknologien er blevet kaldt “bankernes store skræk”, og internetaktivister har forsøgt at lave deres egen digitale valuta, der kan fungere uafhængigt af stater, nationalbanker osv. Men ifølge Martin von Haller Grønbæk, der er advokat og partner i det internationale advokatfirma Bird & Bird samt en af Danmarks førende it-advokater, vil blockchain-teknologien næppe betyde døden for verdens banker.

“Den finansielle sektor er nok et af de områder, hvor vi har set mest aktivitet og flest investeringer. Og det er selvfølgelig fordi, alt i den finansielle i forvejen er elektronisk i dag,” sagde han, da han var gæst i IDA Fremtidsupdate 28. februar 2017 for at tale om blockchains.

Tværtimod ser han klare paralleller til internettets spæde start.

“Jeg synes, det er skægt, for vi ser fuldstændig det samme som med internettet,” siger han og nævner John Perry Barlow, der i 1996 skrev A Declaration of the Independence of Cyberspace. En slags manifest for internettet.

“Han kom frem og sagde, at alle jer, der har med den fysiske verden at gøre, alle stater osv. I skal holde jer væk, for vi kommer til at leve fuldstændigt uafhængigt af jer. Forsvind ud af vores åsyn. Men man må bare konstatere i dag, at det var en våd cyberlibertarians totalt naive, urealistiske og utopisk ide. For der er ikke noget sted, der er mere reguleret end cyberspace i dag,” sagde Martin von Haller Grønbæk og fortsatte.

“Og det samme ser man jo her. Nu skal vi bruge blockchain til alt, der ligger helt uden for lands lov og ret. Og det kan godt være, at vi ser nogle steder, hvor det sker. Men bare rolig, det bliver endnu mere reguleret det her område, end vi nogensinde har set det før”.

Han mener også, at de ambitioner, der har været fremme, om at blockchain-teknologien kom til at betyde bankernes død, er en utopi.

“Det har vist sig at være godt til at sælge investeringer og dyrke hype. Men dem, der arbejder mest med det her område, det er de traditionelle banker, som bare vil bruge teknologien til at gøre tingene mere effektivt,” siger han.

Se hele webinaret, hvor Martin von Haller Grønbæk fortæller om blockchain-teknologiens enorme muligheder og hvilket impact han forudser den får for samfundet.

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder