Episode 2: Den regenerative leder er fremtiden

Som leder skal du glemme industrisamfundets fokus på hierarkier og mekanik og i stedet finde inspiration i naturens økosystemer. Det er grundtanken i regenerativ ledelse, som Laura Storm rådgiver virksomheder i. Lyt til podcasten eller læs artiklen.

Da den industrielle revolution blev indledt omkring midten af 1700-tallet, fik det ikke kun indflydelse på vores produktionsmønstre.

Den forandrede det moderne menneskes mentalitet og gjorde industriens logik om kontrol, optimering og effektivisering til det herskende paradigme. Det ses tydeligt i virksomheder, der ofte er organiseret efter klare hierarkier med et énsidigt fokus på KPI’er.

Men det har også haft indflydelse på den forsimplede opfattelse af bæredygtighed, som mange har i dag, fortæller forfatter og ledelsesekspert Laura Storm i IDAs nye ledelsespodcast Stemmer i ledelse.

”Ideen var jo, at det skulle dække over både økonomisk, social og økologisk bæredygtighed. Men det er desværre blevet et begreb, der dækker meget over visse dele af dagsordenen. Så vi ser meget endimensionelt på det med fokus på, at vi skal reducere udslip, effektivisere energiforbruget og reducere landbruget”, fortæller hun.

Laura Storm er stifter af virksomheden Regenerators og rådgiver virksomheder, der vil arbejde med regenerativ ledelse.

Det er en ledelsesstil, der i modsætning til den industrielle logik er holistisk og finder inspiration i de komplekse sammenhænge i naturens økosystemer.

”Den regenerative leder begynder at se sig selv som økosystems-facilitatorer, som en steward of life. Altså én, der i stedet for at kontrollere, styre og optimere træder et skridt tilbage og siger; hvor kan jeg i virkeligheden understøtte mine medarbejderes trivsel. Hvor kan jeg opfange, at der er stagneret energi eller friktion, og hvad kan jeg gøre for at sætte det fri”, fortæller Laura Storm.

Tidens to store kriser

Som begrebet antyder, handler regenerativ ledelse om at give plads til at genopbygge og restituere. I sin essens handler det ifølge Laura Storm om at skabe mere liv, end man tager.

For virksomheder gælder det om, hverken at drive rovdrift på naturens ressourcer eller på sine medarbejdere, og i regenerativ ledelse er det et centralt princip, at både de ”ydre” og de ”indre” kriser påvirker og forstærker hinanden.

”Vi har siden 50’erne gennemgået en acceleration, hvor alt fra befolkningstilvækst til udslip af CO2, forsuring af verdenshavene og destruktion har været igennem den samme opadgående kurve, og det samme har vores stressniveau”, fortæller Laura Storm.

Hun peger på, at medarbejdere, der mistrives, har sværere ved at udtænkte de innovative løsninger, der er nødvendige for at løse eksempelvis klimakrisen.

”Mennesker, der er stressede og har et udpint indre økosystem, kan ikke tappe ind i deres kreative fulde potentiale”, forklarer Laura Storm og fortsætter.

”Vi ved også fra forskningen, at mennesker der er stressede ikke evner at samarbejde. De bliver enormt fokuserede på at opnå, hvad der tjener dem, og de bliver enormt egoistiske Og stressede mennesker er heller ikke i stand til at tænke ud af boksen og systemisk”.

Laura Storms blå bog
  • Uddannelse: Cand.soc. i Politisk Kommunikation og Ledelse
  • Stifter og CEO af Regenerators
  • Laver eksternt frivilligt arbejde, hun sidder bl.a. som bestyrelsesmedlem i Designrådet
  • Er blevet tildelt titler som "Young Global Leader" af World Economic Forum og "Worldchanger" af Greenbiz

Ledelsesekspert Laura Storm, stifter og CEO hos Regenerators.

Hvem er du uden en titel?

En af de virksomheder, som Laura Storm har arbejdet sammen med for at implementere en regenerativ tilgang er den britiske skoproducent Vivobarefoot.

”De er påbegyndt en rejse mod at være en selvorganiserende, levende organisme, og det vi blandt andet har arbejdet med dem om, er en omstilling fra et rigidt mekanistisk hierarki, hvor de klynger sig op på titler og bliver enormt protektionistiske omkring deres områder”.

En af de væsentligste forandringer i Vivobarefoot er, at de ikke længere skal arbejde med individuelle KPI’er, men i stedet mod et fælles mål.

”Lige nu arbejder vi på, at du er en succes, når du sikrer fællesskabets trivsel”.

Mens Vivobarefoots stiftere er dedikerede til den regenerative opstilling, har det ikke været uden udfordringer at få medarbejderne med ombord, fortæller Laura Storm. For mange af dem føles det usikkert at bevæge sig væk fra de faste hierarkier, som de kender.

”For hvad betyder det for mig, hvis jeg ikke har min titel? Kan jeg så vise andre virksomheder, at jeg har avanceret? Og hvad måler jeg mig selv på – hvornår er jeg en succes?”.

”Lige pludselig kan vi ikke længere gemme os bag vores titel og et poleret ansigt. Det er også et maskefald, for du skal også stå ansigt til ansigt med den, du selv er, og den del af dig skal møde andre mennesker, og for nogle er det virkelig svært”.

Det er ikke nok med en flot bankkonto

Hun oplever alligevel, at der har været en stigende interesse for de regenerative principper de seneste år – måske forstærket af coronapandemien – og at det gælder på alle ledelsesniveauer.

”Der er en kollektiv længsel mod en dybere mening. Det er ikke nok længere at have en stor flot bankkonto, og det synes jeg er en fantastisk udvikling. Også CEO’er skriver til mig næsten helt hemmeligt, fordi de har denne her længsel”, forklarer Laura Storm.

Hun peger på, at det dog kræver en høj grad at mod at gå bort fra de velkendte systemer, bonusordningerne og den status, de har opbygget.

”Når folk oplever denne her længsel begynder at buldre indeni, sker der ofte én ud af to ting: Enten lægger de låg på og holder det nede, fordi det er for uoverskueligt, eller også begynder de nysgerrigt og modigt at udforske, hvad det vil sige”.