Techtopia 144: Tænkende maskiner og AI i lommen

På Island forskes i maskiner, der tænker rationelt og faktabaseret som mennesker. I Zurich putter Google radar og AI i din smartphone.

Europa skal stå stærkt på big data og kunstig intelligens, lyder budskabet fra EU-toppen. Oftest med fokus på London, Paris og Berlin, men der foregår også ting andre steder.

Institut for Intelligente Maskiner på Island har fx haft forskning i AI i 30 år. Her forskes i rationelt "tænkende" maskiner, der skal blive i stand til at lære på et faktabaseret grundlag ligesom mennesker. Endemålet er en generel kunstig intelligens, der kan løse mangeartede opgaver og ikke være specialiseret som en skak- eller fabriksrobot. Mød lederen af IIIM Kristinn R. Thórisson.

En anden trend indenfor kunstig intelligens er chips, som kan afvikle AI-applikationer på små apparater som fx smartphones. I stedet for at sende data til en kunstig intelligens på en server ude på nettet, så foregår beregningen på selve telefonen. Den første smartphone af den slags på markedet er Googles Pixel 4, der er en del af Googles Project Soli, som er en lille radar bygget ind i en telefon.

Vi besøger Google i Zurich og hører mere om AI i Android telefoner.

Medvirkende:
Kristinn R. Thórisson, institutleder, IIIM
Brandon Bargello, product manager Pixel AI features, Google

Links:
Icelandic Institute for Intelligent Machines (IIIM) 
Project Soli