12.11.2018
5 min læsetid

Er genredigering etisk forsvarligt?

Genredigeringsværktøjet CRISPR kan både kan behandle og forbygge sygdomme, men er det etiske forsvarligt at anvende genredigering og ændre menneskers DNA?

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Genredigeringsværktøjet CRISPR kan både behandle og forebygge sygdomme. Til Konferencen Driving Health Tech 2016 fortalte Daisy Robinton, læge på Hardvard University og PhD i cellebiologi, om sit arbejde med CRISPR, og hvilke etiske overvejelser der er i forhold til genredigering. 

Ved hjælp af CRISPR kan man både mutere, studere og producere nye gener. Noget Daisy Robinton finder både fantastisk og fascinerende.  

”Vi har i forvejen en masse viden om gener, der er relateret til sygdomme, men vi ved ikke, hvordan de påvirker sygdomme. Så hvis vi kan forstå, hvordan gener påvirker om man får en sygdom eller ej, så kan vi blive klogere på, hvordan sygdomme udvikler sig og samtidig forebygge eller behandle dem,” siger hun.

I løbet af de næste 5-10 år vil vi se endnu mere til CRISPR, og det vil have stor betydning for menneskers helbred, men der er også etiske overvejelser at tage i betragtning.

”Der er mange etiske overvejer i forhold til at bruge genredigering, da man kan gøre rigtig mange ting med det. Når det både kan ændre højde, øjenfarve og hudfarve, hvornår er det så etisk forsvarligt at anvende det? Det har en stor indvirkning på menneskelig udvikling, så der mange aspekter at tage i betragtning. Jeg mener selv, at det er i orden at anvende i forhold til forebyggelse og helbredelse af sygdomme som fx blindhed og døvhed, men ikke når det anvendes i forhold til æstetik,” siger Daisy Robinton.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder