14.02.2018
3 min læsetid

Her er 5 sundhedsapps, der peger fremad

Om du har diabetes, lider af alkoholmisbrug eller bare skal have hjælp til at holde øje med dine modermærker, så er der en app til det. Indtil vi får os et app-otek, peger IDA på 5 spændende tjenester, der findes i den global jungle af sundhedsapps.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Appen LIVA hjælper type 2-diabetespatienter med at holde en sundere livsstil i 12 danske kommuner. Foto. LIVA Healthcare

Det flyder med sundhedsapps på det globale marked. Alt efter hvordan man tæller, er der 100-300.000 af slagsen, og området er derfor blevet en jungle for potentielle brugere at agere i.

Derfor var en af SIRI-kommisionens anbefalinger, som de fremlagde på Christiansborg i januar, at Sundhedsstyrelsen satte sig i spidsen for at udvikle et såkaldt app-otek. App-oteket er tænkt som en central enhed, der kan blåstemple kvaliteten af de enkelte tjenester og udbrede kendskabet til dem blandt særligt lægerne, så de kan tilskynde patienter til at bruge godkendte apps, hvis de vurderes at kunne hjælpe.

”Det er det her med at få dem ind, så din praktiserende læge har nogle liggende på den digitale hylde og siger, ’det her kunne du prøve. Den her app kan hjælpe dig til at tage din medicin eller spise bedre eller motionere mere’. Når du får det anbefalet af din læge kunne det være, at tilskyndelsen ville blive større,” siger Henning Langberg, professor ved Københavns Universitet og medlem af SIRI-kommissionen til teknologipodcasten, Techtopia.

I dag kan sundhedsapps godkendes som medicinsk udstyr gennem Lægemiddelstyrelsens CE-mærkning. Det er dog meget få apps, der lever op til kravene for at kunne diagnosticere eller behandle.

En central kontrolmyndighed dedikeret til at kvalitetsstemple sundhedsapps er endnu ikke etableret, og det er ikke en opgave, vi her på IDA Universe har tænkt at påtage os. Vi har derfor samlet en række sundhedsapps, der viser mulighederne på området mere end det er en guide til, hvilke apps du eller dine pårørende bør bruge.

1. Miiskin: Et øje på dine modermærker

Vi hører det ofte. ”Hold øje med dine modermærker”. Men det er de færreste, der omsætter gode intentioner til handling, selvom 6 danskere dagligt bliver diagnosticeret med modermærkekræft. At tjekke sine modermærker er ikke bare en besværlig og triviel vane at få arbejdet ind i sin hverdag. Det er også svært at huske fra gang til gang, om de enkelte modermærker er blevet større eller på anden måde har ændret sig.

Det vil den danske app Miiskin rode bod på. Den er støttet med 2,7 millioner kroner af Innovationsfonden og er siden lanceringen i 2015 downloadet mere en 150.000 gange. Gennem et simpelt interface kan du som bruger optegne alle dine modermærker på en virtuel krop. Her får hver enkelte modermærke sin egen billedlog, som du selv skal opdatere med dit smartphonekamera, så det er nemt over tid at se en eventuel udvikling.

Miiskin samarbejder med den australske NGO Cancer Council, som er en af verdens største cancerorganisationer.

2. LIVA: Mål dig ud af diabetes

Mange af de nuværende sundhedsapps er uautoriserede planlægningsredskaber, som er en videreudvikling af din kalender-app. I Københavns Kommunes Center for Diabetes er man gået skridtet videre og lancerede i januar et samarbejde med LIVA Healthcare om appen LIVA, der er rettet mod mennesker med type 2-diabetes.

LIVA er et digitalt hjælpeværktøj, som du og din diabetesvejleder kan bruge til at tilrettelægge og følge en plan. Sammen med vejlederen sætter du mål for fx din kost, søvn, blodsukker, motion, blodtryk og kolesterol. Nogle data skal du selv taste ind, mens andre kan komme fra andre apps fra din telefon. Kontakten mellem dig og din vejleder kan ske via tekst eller video, når det passer dig.

Det er den tidligere Netdoktor-stifter Rune Bech, der står i spidsen for LIVA Healthcare. LIVA er allerede rullet ud i 12 danske kommuner, og man forsøger at etablere et samarbejde med det britiske sundhedsvæsen.

3. LEO Pharma: Digital kamp mod psoriasis

Som en af de første medicinalvirksomheder kastede LEO Pharma i 2015 en stor pose penge i et nyt digitalt innovationscenter. Inspireret af Googles berømte X-miljø blev der afsat 500 millioner kroner til den selvstændige enhed, der skulle udvikle digitale sundhedsløsninger fx i form af apps.

I dag godt tre år efter er der kommet ikke bare én, men hele seks apps ud af anstrengelserne bare til patienter med hudsygdommen psoriasis. Med Imagine kan du tage billeder og følge udviklingen af dine udslet. Flaym åbner op for et online fællesskab, hvor psoriasis-patienter kan få støtte og rådgivning. Og PsoHappy måler gennem spørgeskemaer, hvordan det er at leve med hudsygdommen og hjælper til at nedbryde tabuer omkring den.

De forskellige apps har givet den danske medicinalgigant kontakt til 120.00 mennesker i 130 lande. Det ambitiøse arbejde med digital sundhedsteknologi udløste sidste år DI Prisen 2017.

4. ReSET: Digital hjælp til at blive stoffri

I USA er America’s Food and Drug Administration, FDA, i stigende grad begyndt at godkende apps til behandling af sygdomme. En af dem er ReSET, der er den første app i verden, der har fået grønt lys af myndighederne til at behandle folk for misbrugslidelser af alkohol, kokain og hash.

ReSET-appen hjælper patienter med at afholde sig fra de stoffer, de misbruger, og med at holde sig til deres afvænningsprogram. Appen er ikke en enestående behandling, men skal bruges ved siden af et fysisk behandlingsforløb og et incitamentsbaseret system, der belønner patienten for at holde sig stoffri.

Og noget tyder på, at de digitale hjælpemidler rent faktisk hjælper. Ifølge et studie fra FDA har mere end 40 procent af de patienter, der benyttede sig af ReSET-appen formået at holde sig fra alkohol, kokain og hash over en tre måneders periode. Af patienterne, der kun modtog standardbehandlingen var det tal 17,6 procent.

ReSET er udviklet af Pear Therapeutics, der er en virksomhed dedikeret til at udvikle digitale terapier og kombinationer af software og medicin til at behandle sygdomme. Pear Therapeutics har også udviklet mobile tjenester til behandling af posttraumatisk stresstilstand, skizofreni og angst.

5. mPower: Parkinson-diagnose med iPhone

Diagnosticering er normalt forbeholdt læger i kød og blod. Men når det kommer til Parkinson, som oftest kommer til udtryk i muskelstivhed, langsomme træge bevægelser og rysten, så kan en iPhone måske have lige så let ved at opdage sygdommen.

Appen mPower er udviklet af SAGE Bionetworks, en non-profit forskningsorganisation. Den ydnytter iPhones indbyggede accelerometer, der kan måle selv små bevægelser. Ved at placere telefonen i hånden på en testperson, kan man se, om personens bevægelser ligner mønstre fra den rysten, der er karakteristisk ved Parkinson.

Data fra SAGE Bionetworks studie antyder, at Apples platform snart vil være i stand til at hjælpe læger til at opdage Parkinson digitalt over internettet, før symptomerne bliver åbenlyse for patienterne.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder