22.08.2019
5 min læsetid

SAFe® sikrer samarbejde mellem små agile teams

Små teams i en stor virksomhed kan løse opgaver effektivt og hurtigt. Men hvad gør du, hvis du skal have 5, 10 eller 12 Scrum-teams til at spille sammen? Du implementerer SAFe® og skalerer op.

IDA Learning

af IDA Learning

Projektarbejde

Produktudvikling indenfor software kræver både højt specialiserede enheder men også samarbejde mellem teams, der ikke nødvendigvis arbejder ens. Når en virksomhed vokser, er det naturligt at dele de ansatte op i mindre teams, der kan løse specifikke opgaver sammen, men det stiller krav til det overordnede samarbejde.

Både for yngre men også gamle komplekse virksomheder er små agile teams blevet en af nøglerne til at komme effektivt videre med udvikling. F.eks. Scrum-teams, der arbejder i små afsluttede cyklusser med en opgave ad gangen, kan sparke til en proces, når de sættes ind.

”Scrum er godt til de små teams. Der hvor ting alligevel går galt, tager for lang tid eller der opstår misforståelser er i koordinationen mellem forskellige teams. Her kan SAFe® være svaret på at sikre det optimale samspil mellem enhederne, forklarer Jonas Högstrand, senior consultant i Metier.

SAFe lader lederen gå først i forandringen

Når ledere og projektledere skal gå foran i en forandring, er det nødvendigt at forstå kompleksiteten af organisationens samspil. SAFe fra Scaled Agile er et komplekst framework, der tillader lederen at placere og analysere de forskellige enheder og teams i et overordnet produktudviklingsarbejde.

En SAFe-certificering viser, at du kan bibeholde agiliteten mellem de forskellige teams, samtidig med at de arbejder sammen mod et større mål. Frameworket giver et indblik i, hvordan organisationen skal forandres for at blive mere agil eller for at skabe mere værdi og blive mere produktiv

Jonas Högstrand,
Senior Consultant, Metier.

Kompleksiteten er en hjælp

De fleste - uanset om de er trænet i agil projektledelse eller er helt grønne, har brug for indførsel i det overordnede SAFe-framework, første gang de møder det.
”Folk overraskes ofte over kompleksiteten, for det er ikke noget du forstår, bare ved at klikke dig lidt rundt på hjemmesiden,” siger Jonas Högstrand om Scaled Agile-hjemmesiden.

Certificeringen præsenterer dig for det teoretiske fundament og frameworkets principper. Certificerede ledere gennemgår en simulation af frameworket, der ofte er en øjenåbner på forskellige områder for de enkelte ledere.

”Selv om det er svært tilgængeligt stof, så er kompleksiteten med til at hjælpe lederne. De finder selv de specifikke steder, hvor der skal sættes ind i deres organisation. Når frameworket begynder at give mening, viser det sig ofte, at lederne tager fat vidt forskellige steder, fordi de har forskellige behov. Frameworket har flere svar, end man nok har brug for, men man lærer at navigere i den komplekse skalering af flere små teams,” fortæller Jonas Högstrand.