04.09.2019
4 min læsetid

Automatiser dine tests

Brug en testramme til at skrive automatiserede tests af din kodebase - det forbedrer vedligeholdbarheden, fordi automatiserede tests gør din udvikling mere forudsigelig og mindre risikabel.

IDA Learning

af IDA Learning

Der er flere gode grunde til at automatisere dine tests: Det gør det muligt at gentage tests - og hvis en identisk test kørt på to forskellige tidspunkter, giver to forskellige resultater, ved du, at fejlen ikke ligger i testen, men at noget har forandret sig i dit system, som har givet et nyt resultat.

Det siger næsten sig selv, at en automatiseret test er mindre krævende end en manuel test - eller en manuel kodegennemgang for den sags skyld. Og jo før du begynder at teste, jo mindre indsats kræver det at rette fejlene undervejs.

Løbende tests betyder også, at du ikke skal gætte, hvornår en bug er opstået: du skal bare sørge for at teste din kodebase efter hver ændring, inden du går i gang med nye rettelser eller funktionaliteter.

I øvrigt tvinger løbende tests dig også til at skrive kode, der er nem at teste - som består af kortere, enklere enheder, færre parametre og er løst koblet. Det gør det samtidig nemmere for andre at arbejde i din kode (og for dig selv, hvis du vender tilbage til den efter nogle uger/måneder).

Et par gode råd til at skrive gode tests:

  • Sørg altid for både at teste sunny-side (hvordan en enhed opfører sig ved normale input) og rainy-side (hvordan den opfører sig ved unormale input eller omstændigheder)

  • Vedligehold dine tests, ligesom du vedligeholder din almindelige kode - hvis du tilpasser din kode, bør testen også afspejle dette og dække evt nye metoder etc.

  • Skriv isolerede tests, hvis resultat kun afspejler adfærden for subjekt, du er ved at teste. Hver test bør være uafhængig af alle andre tests.

  • Mål dækningen af dine tests: Find ud af, hvor mange tests, du har brug for - en god tommelfingerregel er at sigte mod en line coverage på 80 %. Line coverage vil sige den procentdel af kodelinjer i din kodebase, der faktisk udføres, når alle enhedsforsøg udføres.
Lær at skrive og teste holdbar kode

Bliv certificeret Quality software developer. Lær at skrive og teste kode, der er vedligeholdbar og fremtidssikret - uanset hvilket sprog eller hvilken industri, du arbejder i.