25.06.2019
4 min læsetid

Derfor spiller Git & DevOps så godt sammen

En af de store fordele ved DevOps er, at du løbende kan bygge løsninger op og have testkoder indbygget i dine løsninger, så du altid har kode klar til at blive frigivet. Her er versionsstyring en naturlig og vigtig del af DevOps-cyklussen.

IDA Learning

af IDA Learning

Frem samarbejdet mellem udvikling og drift

Det kan spænde ben for forretningen, hvis udviklerne og driftsafdelingen ikke arbejder godt sammen. Desværre er det en klassisk udfordring, mange virksomheder står med.

Svaret på den udfordring kan være DevOps. DevOps er en metode og en filosofi, der sikrer integration og samarbejde mellem softwareudviklerne og driften.

Det gælder blandt andet om at gøre op med silotænkning, så begge afdelinger har de samme mål og arbejder frem mod samme resultat. Og for at det kan lade sig gøre, skal begge have en dybere forståelse for den andens metoder og udfordringer.

Mange udviklere har fx ikke megen viden om den underliggende infrastruktur, og mange administratorer kan ikke kode.

DevOps-cyklussen

I DevOps taler man om en livscyklus, hvor du 1) planlægger og laver en grov skitse af hvad du skal udvikle og og hvordan. Herefter 2) koder du jvf din plan og 3) bygger så selve programmet ved at integrere dine koder. Nu 4) tester du dit program og omskriver om nødvendigt, indtil du er klar til 5) at udgive (release) dit program. Så gælder det om at 6) implementere og om nødvendigt 7) reparere koden og 8) overvåge programmet.

Er der steder, hvor det ikke lever op til ønskerne? Så starter du forfra med at 1) planlægge ændringer.

Vil du i gang med Git?

Få en god forståelse af distribueret versionsstyring og få de nødvendige færdigheder til virkelig at lykkes med Git på IDAs kursus Mastering version control with Git.

Dev Ops

Det er netop en af de store fordele ved DevOps at du løbende kan bygge løsninger op og have testkoder, der er indbygget i dine løsninger, så de altid bliver testet, uanset hvor de er i integrations- og deployments-cyklussen. På den måde kan du altid have kode klar til at blive frigivet.

Det betyder, at du i stedet for at release store pakker måske en gang om måneden, kan have en fortløbende strøm af udgivelser - for du har altid kode, der er ved at blive testet, du har dit netværk, der bliver testet, og dit miljø bliver testet. Og på den måde kan du give feedback direkte til de relevante personer, så de kan levere løsninger hurtigere.

Everything as code → Git

Et af målene for DevOps er, at man har alt "as code". Din infrastruktur er beskrevet i kode, dine miljøer er beskrevet i kode, og din applikation er skrevet i kode.

Og når det hele er defineret som kode, kan du let og hurtigt "rulle tilbage" til en tidligere version, hvis den nyeste har voldt problemer.

Og det er her, Git kommer ind i billedet.

Git er et open source-versionsstyringssystem (VCS), som blev skabt af Linus Torvalds i 2005. I modsætning til ældre, centraliserede VCS som Subversion og Team foundation server, er Git et distribueret VCS, hvilket betyder, at hver udvikler har den fulde historie af deres kodelager lokalt - i stedet for at der ligger en hovedfil centralt på en server.

Git hjælper både med versionering af kode, der kommer i produktion, men også ved gennem branching at sikre at features, der ikke endnu er klar til at gå i produktion, bliver isoleret indtil de er klar.

Fordi alt er i kode, bliver dit git-repositorie også din "single source of truth", så du ikke har din data spredt ud over flere applikationer.

Git er defacto standard når det kommer til versionskontrol systemer i verden, og alle de store firmaer; aws, google, microsoft tilbyder alle git-værktøjer og -hosting.

Effektiviser dine softwareleverancer med DevOps

Reducer tiden fra udvikling til go-live. Lær at bygge, integrere og køre containere med DevOps-værktøjerne Docker og Kubernetes og anvend Docker til test (sandbox).

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev