Kursus

Grafisk facilitering

På dette kursus lærer du om grafisk facilitering, og hvordan du tegner dig til bedre og mere engagerende møder. Ved hjælp af grafiske værktøjer kan du skabe overblik og gøre det abstrakte konkret, så dine modtagere bedre forstår dig.


Tid og sted

 • 02.11.21

  Aarhus C

 • 13.12.21

  København

 • 14.03.22

  København S

Se flere tider og steder under tilmelding

Varighed: 2 dage

Tegn dig til mere effektiv kommunikation med IDAs grafisk faciliterings kursus

Hvorfor tage på kursus i grafisk facilitering?

Fordi et billede siger mere end tusind ord! Vi har alle hørt den før, men der er faktisk noget om snakken. Vores hjerne fortolker nemlig visuel information op til 60.000 gange hurtigere end tekst, og netop derfor er den visuelle del af kommunikation så vigtig – især når vi skal formidle abstrakte og komplekse budskaber til fx møder og præsentationer.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at både ledere og medarbejdere mener, at de spilder 20% af den tid, de bruger på at gå til møde – og at en stor del af dette kan tilskrives dårlig kommunikation. Derfor er der et enormt potentiale i at arbejde med grafisk facilitering: Det øger både interessen og forståelsen hos deltagerne, hvilket i sidste ende sikrer bedre resultater.

På kurset i grafisk facilitering arbejder vi med, hvordan du som grafiker kan facilitere bedre og mere effektive møder og processer. Ved at erstatte uinspirerende PowerPoint-slides med live, visuel formidling vil du som facilitator fremstå mere nærværende og professionel, og dit budskab vil brænde stærkere igennem med visuelle virkemidler, der er skræddersyede til situationen.

 

Kurset er for dig, der vil i gang med grafisk facilitering

Kurset er tiltænkt dig, der skal facilitere møder, præsentationer mm. og ønsker værktøjer, der både skaber opmærksomhed og overblik, og som inspirerer til at deltage aktivt i beslutningsprocesser og komme med nye, innovative løsninger.

I løbet af kurset får du redskaber, der sikre mere klar og effektiv kommunikation ved møder, beslutningsprocesser, projekter og andre situationer, hvor du skal kommunikere et komplekst budskab.

IDA tilbyder flere kurser inden for grafisk facilitering 

Har du i stedet brug for et kursus, hvor du lærer at anvende grafisk facilitering i agile processer? Så kan du med fordel tilmelde dig kurset Styrk din facilitering som visuel agil coach. Her lærer du at bruge visualiseringsteknikker og grafiske værktøjer til at drive og facilitere agile processer som Scrum, SAFe og Google design sprint. 

 

Kurset giver dig:

 • Evnen til at formidle pointer, der er nemme at huske og forstå
 • En udvidet grafisk værktøjskasse og træning i at arbejde i ikoner
 • Evnen til at skabe overblik over komplekse processer og projekter igennem visuelle virkemidler
 • Erfaring i rollen som facilitator og træning i at tegne ”live” til møder, præsentationer etc.
 • Evnen til aktivt at understøtte innovative løsninger, som hurtigt kan konkretiseres og visualiseres

Din virksomhed får:

 • En medarbejder, der kan skabe en fælles referenceramme for møder, processer m.m.
 • Større engagement og følgeskab om mødebeslutninger, når deltagerne kan se processer og resultater visualiseret
 • En medarbejder, der i højere grad inspirerer til, at andre kan skabe innovative løsninger

Se vores webinar, der giver dig en introduktion til kurset 

Sammen med kursets underviser Jesper Oehlensläger har IDA lavet et webinar. På webinaret får du en introduktion til nogle af de emner, som vi gennemgår på kurset. Du får blandt andet en introduktion til værktøjer og teknikker til at tegne hele verden ved at starte med alfabetet. 

Se webinaret her. 

Sådan forløber kurset i grafisk facilitering

Kurset er delt op i to dage. På kursets første dag får du indsigt i de grundlæggende teknikker i grafisk facilitering og udbyttet af at arbejde med billeder, symboler og metaforer. På kursets anden dag får du yderligere redskaber i din grafiske værktøjskasse til at organisere og facilitere møder og processer. Udover at arbejde videre med at tegne får du på andendagen også vigtig viden og begyndende træning i rollen som grafisk facilitator.

09:00-16:00

Dag 1 - Tegninger der skaber meninger

Du får præsenteret en række grundteknikker i grafisk facilitering og opbygget dine tegnefærdigheder. Du lærer at skabe struktur, tegne rammer, forbindelser, mennesker, processer og andre illustrationer samt lægge farver og skygger, og vi udvikler symboler, som passer til din praksis. Efter første dag er du blevet bekendt med grundredskaberne og sikker i din viden om, hvor og hvordan du kan bruge visualisering.

09:00-16:00

Dag 2 - Bring dine tegninger i spil

Du lærer, hvordan du laver visuelle skabeloner, der åbner op for deltagelse fra kolleger og medarbejdere, samt hvordan du strukturerer og organiserer større papirer, fx procesoversigter og projekter, på meningsfulde og overskuelige måder. Vi træner også i ”live”-optagelser af møder og indlæg. Derudover får du erfaringer med, hvordan du bedst kan agere, når du er i centrum som facilitator med tuschen i hånden.

Prisen inkluderer:

 • 2 undervisningsdage kl. 09.00-16.00 (overnatning er ikke inkl. i deltagerprisen)
 • Forplejning - (Der er morgenmad fra kl. 08.30)
 • Bogen - ”Tegn & Tænk med tusch”
 • Professionelt tegnesæt med tuscher og pastelkridt fra Stockmar
 • Kursusbevis

OBS: Det er en god idé med praktisk fodtøj, da det meste af dagene foregår stående foran et flipoverstativ med en tusch i hånden.

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

8.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

10.500 kr.

Vælg sted og dato

Østjysk

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
2. nov. - 3. nov. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Aarhus

Værkmestergade 2

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

336489

København

Se datoer

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
13. dec. - 14. dec. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Tivoli Hotel & Congress Center

Arni Magnussons Gade 2

1577 København


Arrangementsnummer

336487

Få ledige pladser

Jesper Oehlenschläger

Jesper Oehlenschläger har, som udviklingskonsulent og underviser, arbejdet med grafisk visualisering siden overheadprojektorens storhedstid i midten af 1990’erne.

Siden 2014 har han hjulpet en bred vifte af både offentligt og privat ansatte ledere, projektledere, konsulenter, rådgivere, undervisere, embedsfolk og forskere med at ”tegne og tænke med tusch”, for at kunne kommunikere deres budskaber klart og tydeligt. Udover at være ejer af firmaet Gravisi er Jesper tilknyttet Center for Efter- og Videreuddannelse på Erhvervsakademi Sjælland som ekstern underviser.

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Tina Bergmann Olesen

Tina Bergmann Olesen

Kompetencekonsulent