Kursus

Grafisk facilitering

Tegn dig til bedre og mere engagerende møder med et kursus i grafisk facilitering. Ved at bruge visuelle virkemidler skaber du overblik og gør det abstrakte konkret.


Tid og sted

 • 25.11.20

  København S

 • 01.02.21

  København S

 • 20.04.21

  Aarhus C

Se flere tider og steder under tilmelding

Varighed: 2 dage

Lær at kommunikere effektivt igennem grafisk visualisering

Ved at tegne gør du dit budskab mere forståeligt, skaber overblik og fastholder fælles beslutninger – samtidig med at du som formidler står mere skarpt og nærværende. Dine møder får et helt andet flow, end når du er bundet af ufleksible PowerPoint-slides – et flow, hvor det er langt nemmere for dig at gribe energien hos deltagerne og skabe rum for nye, kreative og innovative beslutninger og handlinger.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at både ledere og medarbejdere mener, at de spilder 20% af den tid, de bruger på at gå til møde – og at en stor del af årsagen er dårlig kommunikation. Derfor er der et enormt potentiale i at arbejde med formidlingen – både for at øge motivationen og forståelsen hos deltagerne.

De værktøjer, du får med fra kurset i grafisk facilitering, kan bruges til alle beslutningsprocesser og præsentationer i din hverdag. Kurset er delt op i to dage, hvor du på dag 1 lærer de grundlæggende teknikker, mens dag 2 fokuserer på at udvide din grafiske værktøjskasse, og hvordan du kan implementere, det lærte i din kommunikation.

Dette er 75.000 år gammel vin på nye flasker – og det virker stadig efter hensigten!

Vores hjerne har over 75.000 års erfaring i at afkode visuel information – og når man øver sig så længe, bliver man rigtig god. Derfor kan vi intuitivt forstå komplekse budskaber, hvis de er formidlet billeder – det ligger nærmest i generne. Din hjerne fortolker visuel information op til 60.000 hurtigere end tekst, så det gamle mundheld om, at et billede siger mere end 1.000 ord er ikke helt ved siden af.
På kurset arbejder vi med, hvordan du kan facilitere bedre og mere effektive møder og processer og ikke mindst, hvordan du implementerer det i din hverdag.

Kurset er for alle, der arbejder med formidling

I løbet af kurset får du redskaber, der kan benyttes ved møder, beslutningsprocesser, projekter og alle andre situationer, hvor du skal kommunikere et komplekst budskab, ligesom du får redskaber til at understøtte mere udforskende processer, udviklingsmøder etc..

Du får altså: 

 • Konkrete visualiseringsteknikker til at hvordan du let og hurtigt kan skabe struktur i dine visualiseringer, tegne mennesker, rammer, forbindelser, processer og andre relevante illustrationer
 • Et større visuelt vokabular af symboler, metaforer og visuelle former – ligesom du bliver trænet i at tænke på ikon-niveau.
 • Teknikker i at tegne i større formater
 • Erfaring med rollen som facilitator for møder, processer, samtaler etc.
 • Træning i tegne ”live” fra møder, præsentationer etc.

Dit udbytte:

 • Grafisk værktøjskasse med grundlæggende visualiseringsteknikker i ord og billeder
 • Nye og inspirerende måder at forevige møder på
 • Øvet dine færdigheder som tegner
 • Et visuelt redskab der underbygger den fælles forståelse af beslutninger i processer og samtaler
 • En ny måde at skabe overblik over komplekse processer og projekter
 • Et værktøj der bidrager til innovative løsninger
 • Viden om rollen som grafisk facilitator
 • Nyt niveau på din rolle som facilitator og procesleder

Din virksomheds udbytte:

 • Nye og inspirerende måder at forevige møder på
 • Større engagement og følgeskab om mødebeslutninger
 • En medarbejder der kan skabe en fælles referenceramme for møder, processer m.m.
 • En medarbejder der kan bidrage til, at andre kan skabe innovative løsninger

Sådan forløber kurset i grafisk facilitering

Kurset er delt op i to dage, hvor du på dag 1 får indsigt i de grundlæggende teknikker i grafisk facilitering og udbyttet af at arbejde med billeder, symboler og metaforer. På dag 2 får du yderligere redskaber i din grafiske værktøjskasse til at organisere og facilitere møder og processer. Udover at arbejde videre med at tegne får du på dag 2 også vigtig viden om og begyndende træning i rollen som grafisk facilitator.

09:00-16:00

Dag 1 - Tegninger der skaber meninger

Farver og illustrationer gør komplekse emner forståelige. Det skaber engagement og ejerskab omkring budskaber og problemstillinger. På dag 1 får du præsenteret en række grundteknikker i grafisk facilitering og opbygget dine tegnefærdigheder. Du lærer at skabe struktur, tegne rammer, forbindelser, mennesker, processer og andre illustrationer hurtigt og let, lægge farver og skygger og vi udvikler symboler, som passer til din praksis. Efter dag 1 har du stor sikkerhed i grundredskaberne og viden om, hvor og hvordan du kan bruge visualisering.

09:00-16:00

Dag 2 - Bring dine tegninger i spil

På dag 2 udvides dine grafiske færdigheder og rollen som facilitator sættes under lup.
Du lærer, hvordan du laver visuelle skabeloner, der åbner op for deltagelse fra kolleger og medarbejdere, samt hvordan du strukturerer og organiserer større papirer, fx procesoversigter og projekter, på meningsfulde og overskuelige måder. Vi træner også i ”live”-optagelser af møder og indlæg. Derudover får du erfaringer med, hvordan du bedst kan agere, når du er i centrum som facilitator med tuschen i hånden. Som deltager får du et professionelt tegnesæt med tuscher og pastelkridt fra Stockmar samt bogen ”Tegn & Tænk med tusch” – skrevet af Jesper Oehlenschläger.

Prisen inkluderer

Selve kurset:

 • 2 undervisningsdage - kl. 09.00-16.00 (overnatning er ikke inkl. i deltagerprisen)
 • Forplejning - (Der er morgenmad fra kl. 08.30)
 • Bogen - ”Tegn & Tænk med tusch”
 • Professionelt tegnesæt med tuscher og pastelkridt fra Stockmar

Efter kurset:

 • Kursusbevis

OBS: Det er en god idé med praktisk fodtøj, da det meste af dagene foregår stående foran et flipoverstativ med en tusch i hånden.

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

8.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

10.500 kr.

Vælg sted og dato

København

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
25. nov. - 26. nov. 2020
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Conference Center Copenhagen

Center Boulevard 5

2300 København S


Arrangementsnummer

335620

Tilmeldingsfrist 20. nov. 2020 - kl. 23:59

Østjysk

Se datoer

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
20. apr. - 21. apr. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Aarhus

Værkmestergade 2

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

336488

Tilmeldingsfrist 16. apr. 2021 - kl. 23:59

Jesper Oehlenschläger

Jesper Oehlenschläger har, som udviklingskonsulent og underviser, arbejdet med grafisk visualisering siden overheadprojektorens storhedstid i midten af 1990’erne.

Siden 2014 har han hjulpet en bred vifte af både offentligt og privat ansatte ledere, projektledere, konsulenter, rådgivere, undervisere, embedsfolk og forskere med at ”tegne og tænke med tusch”, for at kunne kommunikere deres budskaber klart og tydeligt. Udover at være ejer af firmaet Gravisi er Jesper tilknyttet Center for Efter- og Videreuddannelse på Erhvervsakademi Sjælland som ekstern underviser.

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Tina Bergmann Olesen

Tina Bergmann Olesen

Kompetencekonsulent