IDA lavede i foråret 2020 en undersøgelse af danskernes affaldssorteringsvaner. Analysen viste, at danskerne generelt har et ønske om at blive bedre til at affaldssortere, men at de særligt har en masse brugt elektronik liggende derhjemme – elektronik der burde sendes til genbrug og genanvendelse.
Undersøgelsen viste, at 38 procent af respondenterne har velfungerende mobiltelefoner til at ligge derhjemme. Det skyldes blandt andet frygten for, at mobiltelefonens nye ejer kan få adgang til billeder, sms’er og følsomme kontooplysninger, som vi i stor stil gemmer på vores mobile enheder.
Mobiltelefoner gemmer på værdifulde ressourcer som guld, sølv, kobber og palladium som belaster miljø og klima når det udvindes, derfor er det vigtigt, at de materialer vi bruger, bliver i et ressourcekredsløb så længe som muligt.
Du kan gøre en forskel for miljø og klima ved at ændre dit forbrug, du kan først og fremmest købe brugt og sælge velfungerende ting videre til andre forbrugere. Elektronik er et produkt der belaster miljø og klima.
For at hjælpe de danskere, der frygter for deres personlige indhold og data på mobiltelefonerne, med at give deres mobiltelefoner nyt liv, har IDA samlet en række guides til, hvordan du selv kan rense din telefon med henblik på salg eller videregivelse.
Mange gemmer telefonen på grund af den data der ligger på den, men hvilken nytte får du overhovedet fra dine feriebilleder fra 2013, hvis ikke de er lette at tilgå? Derfor er det første skridt på vejen at oprette en sikkerhedskopi.
En sikkerhedskopi gemmes i den cloudløsning som er tilknyttet din enhed, så du senere kan hente dine data ned fra skyen, og lægge den på en ny mobilenhed, tablet eller computer – og dermed få nytte af den på et senere tidspunkt.
Først skal du ophæve eventuelle pardannelser med eksterne enheder, som fx Apple Watch, inden enheden sikkerhedskopieres.
Proceduren varierer mellem de enkelte android-enhed. Her finder du guides til Huawei og Samsung.
Læs guiden til Huawei.
Nu er telefonen renset og sikker at give videre til et familiemedlem, ven eller kollega. Ønsker du at sælge telefonen er først skridt på vejen, at finde en køber. Forskellige sociale medier har diverse markedspladser til denne type formål, men der findes også ’second hand shopping’-hjemmesider, det kan fx være DBA.
Er det ikke muligt at videresælge eller -give din telefon, findes der en række virksomheder der beskæftiger sig med at købe gamle telefoner og give dem nyt liv. En kort ’sælg min telefon’ søgning på din valgte søgemaskine bør resultere i en lang række af denne type virksomheder. Flere telefonudbydere er også villige til at købe din brugte telefon.
Lykkes det ikke at sælge din gamle enhed, er det en god ide at aflevere den til genbrug eller genanvendelse ved rette elektronikforretninger eller i elektronikaffald.
Analysen er udarbejdet af Userneeds for Ingeniørforeningen IDA, og er baseret på 2000 respondenters besvarelser omkring danskernes affaldssorteringsadfærd- og holdninger.
IDAs analyse viser, at ca. halvdelen af respondenterne har velfungerende elektronik liggende derhjemme uden at gøre brug af den. 38 procent af respondenterne tilkendegiver, at de har mobiltelefoner til at ligge derhjemme.
Analysen viser desuden, at flere mænd end kvinder har velfungerende elektronik til at ligge derhjemme, uden at gøre brug af den. Og at tendensen bliver større jo yngre respondenterne er.
Når der spørges ind til, hvorfor respondenterne gemmer på velfungerende elektronik, findes forklaringen oftest i, at de ønsker at gemme telefonen som en ekstra – men at de ser incitament i at genbruge telefonen, hvis det kommer med en økonomisk fordel.
Vigtigst for respondenterne er det dog, at det skal være nemt at give sine gamle devices nyt liv.
Læs mere om elektronikaffald på miljøstyrelsens hjemmeside.