Rejseregler 

Som udgangspunkt dækker arbejdsgiver alle nødvendige udgifter i forbindelse med tjenesterejser. Det er direkte rejseudgifter, ophold, forplejning og lignende uanset om det er i Danmark eller i udlandet.

Udgifter til rejsen

Din arbejdsgiver er forpligtet til at udbetale et passende forskud til de forventede, nødvendige udgifter i forbindelse med rejsen. Det kan ske i form af indbetaling på din konto, udbetaling af kontanter, eller ved at din arbejdsgiver udleverer et firmakreditkort. Det er din arbejdsgiver, der afgør, hvilke kategorier af billetter, du skal benytte i forbindelse med rejsen.

Arbejdstid under rejsen

Arbejdstiden under tjenesterejser kan være bestemt af regler i overenskomst, medarbejderhåndbog, lokalaftale eller kontrakt. De fleste arbejdsgivere accepterer, at noget af rejsetiden bliver opgjort som arbejdstid, men ofte tæller tiden kun halvt eller der gælder et maksimum – eksempelvis otte timer pr. døgn.

Arbejdet du udfører på destinationen bliver opgjort som ellers, når du er på din sædvanlige arbejdsplads.

Mange virksomheder har bestemmelser, der gør, at du risikerer at skulle rejse på en søndag. I de tilfælde bliver det dog ofte aftalt, at du kan tage en kompensationsfridag på et senere tidspunkt.

Strækker rejsen sig over flere uger, har du ret til et ugentligt fridøgn. Det er dog ikke altid, at du har ret til, at det skal være med betalt rejse til Danmark.

Kontakt IDA, hvis du er i tvivl.

Diæter

Når du rejser på regning, betaler din arbejdsgiver de regninger til hotel, transport, fortæring og småfornødenheder, som du præsenterer i forbindelse med din tjenesterejse.

Diæter er et fast skattefrit beløb, som bliver udbetalt til at dække kost og småfornødenheder oven i udgiften til overnatning.

Ferie i forbindelse med tjenesterejser

Du skal være meget opmærksom på din rejseforsikring på rejser, der kombinerer erhverv med et ferieophold. Disse rejser vil typisk ikke være dækket af den offentlige sygesikring – heller ikke for den del af rejsen, hvor du holder ferie.

Selv et meget begrænset erhvervsmæssigt indhold i en rejse betyder, at din rejsesygesikring ikke dækker.

Sørg derfor altid for at tjekke rejseforsikringen, når du planlægger ferie i forbindelse med en tjenesterejse.

Bonuspoint

Når din arbejdsgiver betaler rejserne, er udgangspunktet, at de bonuspoint du optjener tilhører virksomheden.

I nogle firmaer opsamles alle bonuspoint i firmaets navn, så de kan bruges til nye tjenesterejse, mens ansatte i andre virksomheder har ret til at optjene og bruge bonuspoints som de vil.

Hvis du er i tvivl om reglerne på din arbejdsplads så spørg din HR -afdeling eller hos din chef.

Erhvervsrejseforsikring

Erhvervsrejseforsikringen er et sikkerhedsnet for både virksomheden og medarbejdere.

Læs mere om erhvervsrejseforsikring

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Podcast

Ansættelseskontrakten - hvad skal den indeholde?

På 12 minutter får du et hurtigt overblik, hvad du skal være opmærksom på, når du får en kontrakt stukket i hånden

Lyt til podcasten