Ansat af en udenlandsk arbejdsgiver

Bliver du ansat af en udenlandsk arbejdsgiver, skal du selv forhandle din ansættelseskontrakt. Her kan du læse mere om ansættelsesvilkår i udlandet, og hvilke rettigheder IDA anbefaler, at du fokuserer på.

Mænd går op ad trappe

I Danmark og de øvrige EU-lande er der en række minimumsbestemmelser, der sikrer arbejdstageres rettigheder inden for områder som opsigelse, løn, kompensation og meget andet.

Bliver du ansat i det øvrige udland, skal du derimod være opmærksom på selv at få så fordelagtige vilkår som muligt, når du forhandler kontrakt. I IDA anbefaler vi, at du fokuserer på ret til løn under sygdom og et rimeligt opsigelsesvarsel.

I IDA oplever vi typisk, at udenlandske arbejdsgivere har forståelse for, at deres medarbejdere skal bruge tid på at besøge familie og venner i hjemlandet. Derfor kan du med fordel forhandle om ekstra ferie eller fridage.

Du bliver dog nødt til at tilpasse dine krav efter normerne i arbejdslandet, og de kan variere relativt meget. I Europa er 5-6 ugers ferie almindeligt, mens 3 ugers ferie om året kan være det bedste, du kan opnå i USA.

Du skal være opmærksom på, om din arbejdsgiver ansætter dig som "self-employed", hvilket er meget almindeligt i visse lande. Som self-employed er du i realiteten et énmands-entreprenørfirma, der er ansat til at udføre et afgrænset stykke arbejde.

Er du ansat som self-employed i et land, hvor det sociale sikkerhedsnet er tilknyttet arbejdsmarkedet, skal du selv indbetale det fulde beløb til disse ordninger.

IDA har udarbejdet en mini-guide til udstationering og ansættelse i udlandet

Mini-guide: Videnarbejder i verden

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
  • Arbejdsvilkår
  • Gode råd
  • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her